Μετά από περισσότερα από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων και σχεδιασμού μεταξύ της κυβέρνησης, του κλάδου αλιείας και ομάδων ακτιβισμού, η Μαλαισία ανακοίνωσε την ίδρυση ενός τεράστιου προστατευόμενου θαλάσσιου πάρκου επιφάνειας σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων.
Το πάρκο με την ονομασία Τουν Μουσταφά βρίσκεται στα ανοιχτά της επαρχίας Σαμπάχ στο βόρειο Βόρνεο, και φιλοξενεί απειλούμενα είδη, όπως οι πράσινες χελώνες, καθώς και περίπου 360 είδη ψαριών, πάνω από 250 είδη κοραλλιών, και πλούσια βλάστηση ριζοφόρων και άλλων φυτών.
Η ρύπανση και οι μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, όπως το ψάρεμα με δυναμίτη, έχουν προκαλέσει ζημιές στην περιοχή, αλλά μια έρευνα του 2012 ανακάλυψε ότι περίπου το 57% των υφάλων βρίσκεται σε καλή ή εξαιρετική κατάσταση. Ωστόσο, στην περιοχή δεν βρίσκονται πολλοί καρχαρίες ή θαλάσσιες χελώνες, κάτι που συνήθως αποτελεί ένδειξη κακής υγείας του ωκεάνιου οικοσυστήματος.
Δεδομένου ότι περίπου 80.000 άνθρωποι ζουν από την αλιεία στην περιοχή, οι αρχές όρισαν ζώνες αλιείας για «βιώσιμη χρήση», μετά από διαβούλευση με τον αλιευτικό κλάδο και την τοπική κοινότητα.
Το πάρκο θα είναι «πολλαπλών χρήσεων», αναφέρουν οι αρχές, με σημεία για εμπορική αλιεία, καθώς και περιοχές που θα βρίσκονται υπό «αυστηρή προστασία». Σύμφωνα με το WWF Μαλαισίας, οι υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές θα μπορέσουν να ανακάμψουν. Αυτό εκτιμάται πως θα πάρει τρία με πέντε έτη για τις περιοχές που δεν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, και πέντε έως δέκα χρόνια για τις περιοχές σε χειρότερη κατάσταση.
Εξάλλου, το πάρκο θα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για οικοτουρισμό. Με περίπου 50 νησιά και εντυπωσιακές παραλίες να βρίσκονται εντός των ορίων του πάρκου, οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν δραστηριότητες όπως καταδύσεις ή να δραστηριοποιούνται εθελοντικά.