Πενήντα χρόνια μετά τον θρίαμβο της Αγγλίας επί της Δυτικής Γερμανίας στον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, το 1966, ο Οίκος δημοπρασιών Sotheby’s του Λονδίνου ετοιμάζεται να προσφέρει σε δημοπρασία τη φανέλα με το Νο10 της Εθνικής Αγγλίας, την οποία φορούσε ο κορυφαίος σκόρερ του αγώνα, Sir Geoff Hurst, κατά τη διάρκεια μιας από τις πλέον δοξασμένες εμφανίσεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Ο Hurst ήταν ένας χαρισματικός σκόρερ σε επίπεδο συλλόγων, έχοντας πετύχει συνολικά 40 τέρματα σε 59 αγώνες με την West Hum κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής σεζόν 1965 - 66, όμως, παρόλα αυτά ξεκίνησε ως αναπληρωματικός στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μπήκε στη βασική ομάδα μόνο όταν ο κορυφαίος σκόρερ της Αγγλίας - Jimmy Greaves – τραυματίστηκε, λίγο πριν τους προημιτελικούς.
Ωστόσο, ο Hurst σύντομα απέδειξε την αξία του σκοράροντας στο 18ο λεπτό του πολυαναμενόμενου Τελικού, και μετά, δυο φορές στην παράταση, φέρνοντας την νίκη για την Αγγλία με 4-2, με την ιστορική πλέον μετάδοση του τελευταίου τέρματος από τον σχολιαστή του BBC Kenneth Wolstenhome: «… και να έρχεται ο Hurst…. Υπάρχουν φίλαθλοι στον αγωνιστικό χώρο. Νομίζουν ότι όλα τελείωσαν (σ.σ. εκείνη τη στιγμή σκόραρε και πάλι ο Hurst)…τώρα τελείωσαν!».
Κανένας άλλο παίκτης δεν έχει σκοράρει τρεις φορές σε Τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, κανένας από τους κορυφαίους σκόρερ - όπως οι Pele, Just Fontaine, Gerd Müller, Miroslav Klose ή ο Ronaldo - δεν έχει καταφέρει να πετύχει κάτι τέτοιο. Τώρα, η θρυλική φανέλα του Hurst θα πρωταγωνιστήσει στις 12 Ιουλίου στο πλαίσιο της δημοπρασίας του Οίκου Sotheby’s με τίτλο «Αγγλική Λογοτεχνία, Ιστορία και Παιδικά Βιβλία», με εκτίμηση £300.000-500.000.
Τα νούμερα τηλεθέασης του τελικού του 1966 εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα όλων των εποχών που έχουν καταγραφεί σε μετάδοση της βρετανικής τηλεόρασης. Πάνω από 98.000 θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα στο στάδιο «Wembley» και περίπου 400 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τότε, η νίκη της Αγγλίας αντιπροσώπευε την πρώτη φορά σε 32 χρόνια που η διοργανώτρια χώρα κέρδιζε τον αγώνα και παραμένει η μοναδική φορά που η Αγγλία κέρδισε το τρόπαιο Jules Rimet.
Το δεύτερο γκολ του Hurst, το οποίο πέτυχε στο 101΄, αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου. Το σουτ πέρασε τον τερματοφύλακα, χτύπησε το οριζόντιο δοκάρι και αναπήδησε πολύ κοντά στην γραμμή. Ο Ελβετός διαιτητής Gottried Dienst έκρινε έγκυρο το γκολ, αν και η απόφασή του μέχρι και σήμερα αμφισβητείται έντονα.
«Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1966 έχει χαραχτεί βαθιά στην συλλογική μνήμη του αγγλικού έθνους, θυμίζοντάς του έντονα στιγμές χαράς και θριάμβου. Μετά από μισό αιώνα, η τεράστια σημασία του αγώνα αυτού στο αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά και στον λαό υπογραμμίζεται ακόμα μια φορά με τους εκτενείς εορτασμούς για την 50ή επέτειο του αγώνα.
Αυτή η φανέλα, την οποία φορούσε ο πρωταγωνιστής του αγώνα, αποτελεί το πιο σημαντικό αντικείμενο που μπορεί να αποκτήσει κανείς από τον συγκεκριμένο ιστορικό αγώνα. Αντιπροσωπεύει μια θρυλική στιγμή στα χρονικά του αγγλικού ποδοσφαίρου και ένα αθλητικό επίτευγμα που δεν έχει επαναληφθεί εδώ και μισό αιώνα», ανέφερε ο Gabriel Heaton, Ειδικός του Sotheby’s.
Η κόκκινη μακρυμάνικη φανέλα είχε κατασκευαστεί από την γνωστή εταιρεία Umbro με έδρα το Manchester, μια εταιρεία γνωστή για την πολύχρονη σχέση της με την Εθνική Αγγλίας, η οποία διήρκησε από το 1954 έως το 2013.
Πριν τη δημοπρασία, η φανέλα θα εκτεθεί στο κεντρικό κτήριο του Οίκου στο Λονδίνο (34-35 New Bond Street) από την Παρασκευή 8 Ιουλίου μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιουλίου.
naftemporiki.gr