Του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού - ερευνητή
Η περίπτωση είναι πιο δύσκολη από όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Ας προσπαθήσουμε να την αναλύσουμε. Πτυχία όχι Πανεπιστημίου, αλλά ΤΕΕ. Τα ΤΕΕ ήταν πρόγονος των σημερινών Επαγγελματικών Λυκείων, αλλά ένα σκαλοπάτι πιο κάτω. Δεν χορηγούσαν απολυτήριο λυκείου αλλά πτυχίο ειδικότητας, τίτλο κατώτερο του απολυτηρίου λυκείου. Πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους που έχουν την ειδικότητα του βοηθού νοσηλευτή, για παράδειγμα.
Τα πλαστά πτυχία χορηγούσε ένας αριθμός ιδιωτικών ΤΕΕ, σε διάφορες επαρχιακές πόλεις. Εξ όσων θυμάμαι και στη δεκαετία του 70 αλλά και στις επόμενες υπήρχαν ιδιωτικά σχολεία που ειδικεύονταν στους μαθητές που δεν μπορούσαν να περάσουν την τάξη. Η φοίτηση σε αυτά τα σχολεία τους εξασφάλιζε το απολυτήριο λυκείου. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να συνέβαινε και στην περίπτωσή μας, αν και δεν μπορώ να φανταστώ μαθητή να μην μπορεί να τελειώσει το δημόσιο ΤΕΕ. Το πρόβλημα είναι ότι οι συγκεκριμένοι αποφοιτούσαν με 20 και έτσι όταν υπέβαλαν τα χαρτιά τους σε ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη βοηθών νοσηλευτών, για το παράδειγμά μας, υπερτερούσαν των υπολοίπων.
Διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους που έγιναν επί υπουργίας της κας Γιαννάκου ότι στα σχολεία αυτά συνέβαιναν παρατυπίες. Υποθέτω σβήνονταν απουσίες, αλλά συνέβαιναν και πιο σοβαρά παραπτώματα. Κάποιοι δεν φοιτούσαν καθόλου, μόνο πλήρωναν έπαιρναν πτυχίο ΤΕΕ με 20 και έπαιρναν τη θέση στον ΑΣΕΠ που έπρεπε να καταλάβει ένας άλλος. Τα σχολεία αυτά έκλεισαν όλα. Τα πτυχία που χορήγησαν έμειναν, συνεπώς γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι τα κατέχουν.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε από όσους κατέχουν αυτά τα πτυχία πόσοι τα απέκτησαν με τίμιο τρόπο και πόσοι όχι. Υποψιαζόμαστε ότι για να πληρώσουν ιδιωτικό ΤΕΕ κάτι συνέβαινε. Με υποψίες, όμως, δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ανθρώπους. Ατομική έρευνα δεν έγινε ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα. Για μια ολόκληρη δεκαετία δεν ασχολήθηκε κανείς με το θέμα. Τώρα που ανέδειξε το θέμα το Υπουργείο Παιδείας άρχισαν οι κραυγές. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους κατόχους των πτυχίων το απέκτησαν με δόλιο τρόπο, ώστε να τιμωρηθούν. Αν γνωρίζαμε θα έπρεπε να απολυθούν όλοι άμεσα. Ακόμη πρέπει να πούμε ότι δεν διορίστηκαν όλοι στο δημόσιο.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό. Στη Γερμανία είναι πολύ υψηλοτέρου επιπέδου. Ο πρώην Υπουργός Άμυνας κ. Γκούτεμπεργκ αποκαλύφθηκε ότι είχε πλαστό διδακτορικό και παραιτήθηκε άμεσα. Αν θυμάμαι καλά το ίδιο συνέβη και με ένα πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας, δεν είμαι σίγουρος, όμως για το δεύτερο. Ας μην ξεχνάμε τις εργασίες που γράφονται για φοιτητές, φαινόμενο που ξεκίνησε από την Αμερική και επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.
Επειδή το φαινόμενο είναι διεθνές και γίνεται όλο και πιο μαζικό η μόνη λύση για όλες τις χώρες είναι να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους τίτλους σπουδών, το αντίθετο, δηλαδή, από τη σύγχρονη τάση...