Θεσσαλονίκη: Ενστάσεις για τη νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ολυμπιάδα

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 13:41
UPD:13:43
hellas-gold.com
A- A A+

Ενστάσεις για τη νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ολυμπιάδα διατύπωσαν καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, δήμαρχοι και κάτοικοι της περιοχής, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στον Σταυρό από την Επιτροπή Αγώνα Στρυμονικού Κόλπου ενάντια στην εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού και εξόρυξης χαλκού.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σαράντης Δημητριάδης, για την κατασκευή του υποέργου της Ολυμπιάδας δεν τηρούνται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, που προβλέπονται στην ΚΥΑ 201745/2011.

Συμπλήρωσε δε, ότι δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν έγκαιρα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι δύο βασικές προϋποθέσεις της ΚΥΑ για τη λειτουργία του υποέργου, που είναι η διάνοιξη της συνδετήριας στοάς Ολυμπιάδας - Μαντεμ Λάκκου και η δημιουργία του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού.

Στον κίνδυνο υφαλμύρησης του παραλιακών υπόγειων υδάτων σε όλο το Στρυμονικό κόλπο αναφέρθηκε ο καθηγητής Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος ΑΠΘ Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, εξηγώντας ότι το έργο προβλέπει μεταλλευτικό βάθος έως 670 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο πρέπει να έχει «αποξηραμένο» υπόγειο ορίζοντα, ώστε να μπορούν να γίνουν οι εργασίες εξόρυξης των μεταλλευμάτων.

Ωστόσο, το «στέγνωμα» του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, σύμφωνα με τον κ. Κατσιφαράκη, θα οδηγήσει στην εισροή θαλάσσιου νερού, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την εξαίρεση της ευρύτερης περιοχής από την ευρωπαϊκή οδηγία προστασίας των υδάτων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Τομέα Πυρηνικής Φυσικής ΑΠΘ Χρήστος Ελευθεριάδης, μίλησε για τους κινδύνους που προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον η νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ολυμπιάδα, όπως για παράδειγμα η πτώση των φραγμάτων και η εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση, βάσει στατιστικών από αντίστοιχα έργα στο εξωτερικό.

Για τον δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, «οποιαδήποτε δραστηριότητα θα πρέπει να έχει ως πρώτιστο μέλημά την προστασία του Στρυμονικού κόλπου, ο οποίος εκτός από βασικό σημείο ποιότητας ζωής για τους κατοίκους είναι και πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών», εκφράζοντας επίσης και την αντίθεσή του στη διέλευση φορτηγών με κατάλοιπα της μεταλλευτικής δραστηριότητας μέσα από τους δρόμους και τους οικισμούς του δήμου Βόλβης. 

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς, δήλωσε για ακόμη μια φορά, την αντίθεσή του στην μεταλλευτική δραστηριότητα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμία επένδυση αν και όταν υπάρχουν πιστοποιημένες παραβάσεις περιβαλλοντικών όρων ή ευρωπαϊκών οδηγιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή