Την «απίστευτη νίκη» της Jamala στην 61η Eurovision χαιρέτισε μέσω twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. «Ναι!!! Μια εμφάνιση και μια νίκη απίστευτη! Όλη η Ουκρανία σας λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ Jamala » έγραψε.
Συγχαρητήρια στην τραγουδίστρια έδωσε, επίσης μέσω twitter, ο πρωθυπουργός της χώρας Βολόντιμιρ Γκρόισμαν, ο οποίος ευχήθηκε «δόξα στην Ουκρανία!».
Το «1944» της 32χρονης Jamala, αναφέρεται στον ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και το τραγούδι δεν αναφέρεται ευθέως στα γεγονότα της επαναπροσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, τόσο η επιλογή, όσο και οι δηλώσεις των δημιουργών του και πολιτικών της Ουκρανίας, έδωσαν πολιτική διάσταση στη συμμετοχή. Η ίδια η τραγουδίστρια έχει να επισκεφθεί την οικογένειά της εδώ και δύο χρόνια λόγω του πολέμου.
Η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό με το συγκεκριμένο τραγούδι, υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνει τους κανονισμούς της Eurovision, οι οποίοι απαγορεύουν «τους στίχους, τη γλώσσα ή τις χειρονομίες πολιτικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα».
Ωστόσο οι διοργανωτές έκριναν ότι οι στίχοι του τραγουδιού έχουν «ιστορικό» χαρακτήρα και επικύρωσαν τη συμμετοχή του.
Ένας από τους κύριους επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κινήματος της πλατείας Μαϊντάν του Κιέβου, που οδήγησε στην καθαίρεση τον Φεβρουάριο του 2014 του τότε προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι θα ήταν επίκαιρο η Ουκρανία, η οποία θα φιλοξενήσει τον επόμενο διαγωνισμό της Eurovision, να τον διοργανώσει στην Κριμαία.
«Θα αποδιδόταν δικαιοσύνη αν η επόμενη Eurovision γινόταν στα ιστορικώς πάτρια εδάφη της Jamala - την Κριμαία στην Ουκρανία» έγραψε στο twitter ο Μουστάφα Νάγεμ.