Το 80 τοις εκατό των περιοχών στη Βραζιλία και την Κεντρική Αμερική, όπου καλλιεργείται ο καφές του πιο δημοφιλούς είδους Arabica, δε θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την καλλιέργεια του ακόμα και από το 2050, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις της θερμοκρασίας, αναφέρει νέα μελέτη.
Σε διεθνές επίπεδο, η μείωση εκτιμάται ότι θα φτάσει έως και το 50 τοις εκατό, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των τιμών και την παράλληλη μείωση της παραγωγής.
Περισσότερο από τους εκατομμύρια καταναλωτές καφέ ανά τον κόσμο, θα επηρεαστούν τα εκτιμώμενα 25 εκατομμύρια γεωργών που καλλιεργούν τον καφέ Arabica, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για την Τροπική Γεωργία (CIAT), το οποίο συμμετείχε στη μελέτη. Μετά από αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές ελπίζουν πως θα γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές ώστε να αντέξει το δημοφιλές φυτό τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Εταιρείες όπως τα Starbucks συνεργάζονται ήδη με αγρότες για την δοκιμή καλλιέργειας καφέ σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πως η παραγωγή του καφέ θα χρειαστεί να μετακινηθεί σε νέες περιοχές, οι οποίες θα αποκτήσουν τις κατάλληλες συνθήκες μετά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Ανάλογες γεωγραφικές επιπτώσεις εκτιμάται πως θα σημειωθούν στη βιομηχανία κρασιού και κακάο.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν αρνητικά τον καφέ και με άλλους τρόπους, καθώς ευνοούν την ανάπτυξη κα εξάπλωση μυκήτων. Η μυκητίαση ήταν υπεύθυνη για την απώλεια του 60 τοις εκατό των καλλιεργειών στην επαρχία Τσιάπας, στο Μεξικό, το 2014.