«Εχω σήμερα τη μεγάλη τιμή και τη χαρά να προεδρεύω μιας ειδικής συνεδριάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συνεκλήθη κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, για να συζητήσουμε με την παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών κρίσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.
«Η οδύνη που προκαλούν τέτοιες κρίσεις σε μεγάλα τμήματα πληθυσμών σε διάφορες περιοχές του κόσμου αποτελούν ταυτόχρονα σοβαρή αιτία αστάθειας και απειλή για την ειρήνη. Οι κρίσεις αυτές, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, μπορούν να οδηγήσουν στη διάρρηξη της συνοχής των κοινωνιών και στην κατάρρευση των κρατικών δομών. Σε τέτοιες συνθήκες η απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη είναι μεγάλη.
Πριν από κάποια χρόνια αντιμετωπίσαμε και στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, τέτοιου είδους κρίσεις. Σήμερα πλήττονται κυρίως χώρες και περιοχές της Αφρικής. Οι κρίσεις αυτές μας αφορούν όλους. Αφορούν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, καθώς τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις τους δεν γνωρίζουν σύνορα.
Η έγκαιρη, προληπτική δραστηριοποίηση του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων. Εάν αυτή δεν αποδειχθεί αποτελεσματική, οι ενέργειές μας πρέπει να συνεχιστούν τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσεως, αλλά και μετά από αυτήν, για να στηριχθούν οι κοινωνίες και τα κράτη που επλήγησαν.
Καμία όμως δράση της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα εάν δεν αναζητά τη μέγιστη δυνατή στήριξη και συναίνεση των ίδιων αυτών των χωρών και κοινωνιών».
Ο κ. Μολυβιάτης ανέπτυξε το θέμα, που είχε προτείνει η Ελληνική Προεδρία του ΣΑ, για το μήνα Ιούλιο: «Ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στις ανθρωπιστικές κρίσεις: προκλήσεις, εμπειρίες και προοπτικές».
Ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στα μέλη του Σώματος ολοκληρωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις για να αποτραπεί η επανάληψη ανθρωπιστικών κρίσεων και ο κίνδυνος νέων συγκρούσεων, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιτυχία τα εξής τρία ζητήματα: α)Ενίσχυση του κράτους δικαίου, β)Αφοπλισμός, Αποστράτευση και Επανένταξη των μαχητών, γ) Μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας».