ΤΕΣΣΕΡΙΣ νεαροί φίλοι, ηλικίας 19 έως 30 ετών, πακιστανικής καταγωγής, από τη Βόρειο Αγγλία, ήταν κατά πάσα πιθανότητα οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο, γράφουν σήμερα οι βρετανικές εφημερίδες, επικαλούμενες πηγές της Αστυνομίας.
«Παιδιά-βομβιστές», γράφει σήμερα στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Sun. «Καμικάζι αυτοκτονίας από τα προάστια», είναι ο τίτλος της Daily Mail, που προσθέτει ότι οι δράστες ήρθαν στην περιοχή του Yorkshire, από τη Βόρειο Αγγλία.
Η Αστυνομία άρχισε να ξετυλίγει τον «μίτο», όταν η οικογένεια ενός εκ των τεσσάρων υπόπτων τηλεφωνησε στην Scotland Yard, για να ενημερώσει τις αρχές, ότι ο γιός τους «πήγε στο Λονδίνο με τους φίλους του και δεν επέστρεψε», γράφει η Guardian. Σύμφωνα με τις εφημερίδες, οι τέσσερις φίλοι κουβαλούσαν στρατιωτικούς σάκους που περιείχαν τα εκρηκτικά.
«Ηταν τέσσερα συνηθισμένα αγόρια από τη Βρετανία, από συνηθισμένα βρετανικά σπίτια που τους άρεσε το ποδόσφαιρο και τα κορίτσια... Γιατί λοιπόν έγιναν καμικάζι αυτοκτονίας;», διερωτάται στην πρώτη της σελίδα η Daily Mail.
«Ηταν ένα γλυκό παιδί που μιλούσε σε όλους», λέει ο 19χρονος Μοχάμεντ Ανσάαρ Ριάζ στους Τimes, για έναν από τους τέσσερις φερόμενους ως δράστες, έναν 22χρονο απόφοιτο της Sχολής Φυσικής Αγωγής, που του άρεσε το κρίκετ και το ποδόσφαιρο. «Είχε μια φανταστική αίσθηση του χιούμορ και σε έκανε να γελάς. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πήγε στο Λονδίνο για να βάλει βόμβες... δεν ήταν στη φύση του να κάνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο Ριάζ. «Επαιζα κρίκετ μαζί του πριν 10 ημέρες. Δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική», τόνισε.
Ενας άλλος γείτονας που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο τηλεοπτικό δικτυο ITN News, ότι ο 22χρονος, φερόμενος ως δράστης που «πάντα χαμογελούσε», είχε μεταβεί πέρυσι για δύο μήνες στο Αφγανιστάν και για τέσσερις, στη Λαχώρη του Πακιστάν.
«Το συμπέρασμα ότι οι τρομοκράτες ήταν από τη Βρετανία προκαλεί τρόμο», γράφουν οι Times. «Η ανακάλυψη των δραστών δεν πρέπει να κλείσει την υπόθεση. Υπάρχουν πολλά και πιεστικά ερωτήματα: Ποιος εισηγήθηκε και συντόνισε την συνωμοσία; Ποια ήταν η σχέση των βομβιστών με την Αλ-Κάϊντα ή άλλα τρομοκρατικά δίκτυα του εξωτερικού; Πού βρέθηκαν τα εκρηκτικά; Και πάνω απ όλα πως μπόρεσαν να κρατήσουν τα δολοφονικά τους σχέδια μυστικά, δίχως να προκαλέσουν υποψίες στις οικογένειες, τους φίλους, τους γείτονες, γενικότερα τους ομόθρησκούς τους; διερωτάται η εφημερίδα.
Ενας άλλος ύποπτος, ένας 19χρονος από το Leeds, φέρεται να προσχώρησε τελευταία στους θρησκευτικούς κύκλους, αφού είχε αρχίσει να αποκτά κάποια «άγρια χαρακτηριστικά».
«Είχε ξεφύγει και οι γονείς του ανησυχούσαν. Ηθελαν να τον συμμορφώσουν. Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά 18 μήνες έως δύο χρόνια πριν ο 19χρονος ύποπτος ξαφνικά άλλαξε συμπεριφορά και έγινε ευσεβής θρησκευτικός παράγοντας», λέει ένας εξάδελφός του στους Times.
Η Daily Telegraph, διερωτάται πώς είναι δυνατόν το περιβάλλον των τεσσάρων βομβιστών να μην είχε αντιληφθεί τίποτα. «Δεν μπορεί κάποιος στο σπίτι, στο τζαμί ή στην ομάδα μελέτης του Κορανίου, να μην είχε αντιληφθεί κάτι. Είναι αδύνατον να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι στις μουσουλμανικές κοινότητες ανήκουν άτομα που είναι έτοιμα να θυσιάσουν τη ζωή τους, προκειμένου να πλήξουν τον δυτικό τρόπο ζωής», γράφει η εφημερίδα.
Ενας τρίτος ύποπτος, που ήταν 30 ετών, έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού, είχε κατηγορηθεί παλαιότερα από την οικογένειά του, ότι δεν σεβόταν τις μουσουλμανικές παραδόσεις. «Δεν ήθελε να αφήσει γένια ή να φορά καπέλο. Ηταν καλό παιδί όμως και δεν είχε ποτέ φασαρίες. Είχε πάει στο Πακιστάν μερικές φορές αλλά δεν έμεινε πολύ καιρό», δήλωσαν μέλη της οικογενείας του στην Daily Mail.
Σύμφωνα με την Guardian, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις βρετανικές αρχές, το γεγονός, ότι ο προσηλυτισμός των τεσσάρων βομβιστών στις τάξεις του φανατικού Ισλάμ, επετεύχθη στην Βρετανία και όχι σε στρατόπεδα εκπαίδευσης και τις ισλαμικές σχολές της Μέσης Ανατολής.
Η βρετανική εφημερίδ, επικαλούμενη πηγές των μυστικών υπηρεσιών, γράφει, ότι, η κυβέρνηση ενδέχεται να ξεκινήσει έρευνα για τον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας, στην διαμόρφωση κλίματος φανατισμού μεταξύ των νεαρών Bρετανών μουσουλμάνων. Η εφημερίδα προειδοποιεί πάντως ότι η αποκάλυψη, πως οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν από μέλη της μουσυλμανικής κοινότητας της Βρετανίας, ενδέχεται να πυροδοτήσει εκστρατεία μίσους κατά των μουσουλμάνων, στην οποία θα πρωταγωνιστούν ακροδεξιές οργανώσεις.
Οι Financial Times, προειδοποιούν, ότι η συγκλονιστική αποκάλυψη ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό, δεν είναι πρόβλημα μόνο μιας χώρας αλλά πανευρωπαϊκό. «Η Βρετανική προεδρία στην Ε.Ε., θα πρέπει να επιδιώξει στο επόμενο εξάμηνο να διαμορφώσει το πλαίσιο συνεργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρχής γενομένης από τη σημερινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις Βρυξέλλες», γράφει η εφημερίδα.