Ο Ερντογάν και τα όρια της κριτικής

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 13:39
UPD:13:40
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Εχει επικριθεί επανειλημμένως από την Ουάσιγκτον, την Ε.Ε., από ακτιβιστές και διανοουμένους για τη χωρίς τέλος λογοκρισία που επιβάλλει στη χώρα του, την κατάργηση της ελευθερίας του Τύπου, τις διώξεις κατά δημοσιογράφων, την απαγόρευση της πρόσβασης σε δεκάδες χιλιάδες ιστότοπους, με αποκορύφωμα το λουκέτο στην εφημερίδα «Zaman», μία πράξη ενάντια στο ίδιο το Σύνταγμα.

Ο λόγος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει και πάλι προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τη δίωξη του Γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, αλλά και με την υπόθεση του πρώην οικογενειακού ιατρού του επειδή τον παρομοίωσε με τον Γκόλουμ, έναν από τους διαβόητους χαρακτήρες της τριλογίας «Αρχοντας των Δακτυλιδιών». Μόλις πήρε στα χέρια του το δαχτυλίδι, ο Γκόλουμ αλλάζει συμπεριφορά, διαφθείρεται πνευματικά και σωματικά, ξεχνά την έλλογη φύση του αποκτώντας το σύνδρομο της διπλής προσωπικότητας, του καλού και του κακού.

Ως γνωστόν, «η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα». Η «New York Times» έχει χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «λαίμαργο για εξουσία», τονίζοντας ότι θέλει να δείξει στους πολίτες του «ποιο είναι το αφεντικό» και συνεχίζει να εμπνέει τους ανθρώπους ότι χωρίς αυτόν η Τουρκία δεν είναι ισχυρή. Και οι ισορροπίες, όπως δείχνει και η προσωπικότητα του Γκόλουμ, μπορούν να αλλάξουν εύκολα με τη συσσώρευση ισχύος.

Στην υπόθεση του πρώην οικογενειακού ιατρού του, που έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο, νομικοί απαντούν ότι η σύγκριση είναι εντός του ορίου της αποδεκτής κριτικής πολιτικών προσώπων, ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι η ελευθερία του ανθρώπου θα εξαρτηθεί τελικά από το πώς θα ερμηνεύσουν τα τουρκικά δικαστήρια ένα υπαρξιακό ερώτημα: ήταν «κακός» ο Γκόλουμ; Η απλά είχε διαφθαρεί από την εξουσία;

Στην περίπτωση, ωστόσο, του Γερμανού κωμικού που άσκησε σκληρή σάτιρα στο πρόσωπο του κ. Ερντογάν, το θέμα δυστυχώς πάει ένα βήμα πέρα από την ελευθερία της γνώμης, της επιστήμης και της τέχνης γενικότερα, από τη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συναίνεσε στη δίωξη του κωμικού. Ας σημειωθεί απλά...ότι η κα Μέρκελ θα βρίσκεται στις 23 Απριλίου στην Τουρκία, καθώς χρειάζεται τη συνεργασία του κ. Ερντογάν στο προσφυγικό και εκείνος το γνωρίζει πολύ καλά...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή