O μέσος Έλληνας εξακολουθεί να θεωρεί επωφελή την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε., τάσσεται σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (κυρίως δε σε ό,τι αφορά την άμυνα και την εξωτερική πολιτική) εμφανίζεται όμως εξαιρετικά προβληματισμένος σε σχέση με το ευρώ.
Aυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα για το ευρώ, στο ερώτημα αν είστε «υπέρ ενός και μόνο ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος», το 49% των Ελλήνων απαντά θετικά και το 49% απαντά αρνητικά, έναντι 59% και 35 % που είναι οι αντίστοιχες απαντήσεις του μέσου ευρωπαίου.
Η ανεργία και η γενικότερη οικονομική κατάσταση είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα, τόσο το μέσο Έλληνα, όσο και το μέσο Ευρωπαίο. Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα είναι τα εξής:
Ο μέσος Έλληνας είναι μεταξύ των Ευρωπαίων που πιστεύουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι «κάτι θετικό». Συγκεκριμένα, την απάντηση αυτή δίνει το 56% των ερωτηθέντων Ελλήνων, όπως άλλωστε και το 54% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων. Σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησής τους από την ποιότητα της ζωής τους, το 65% των Ελλήνων δηλώνει πως είναι ικανοποιημένο, έναντι 35% που δηλώνει το αντίθετο. Στην Ευρώπη των «25», ικανοποιημένο δηλώνει το 80%, ενώ αρνητική απάντηση δίνει το 19% των Ευρωπαίων.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το μέλλον οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι σε σύγκριση με το μέσο Ευρωπαίο. Ειδικότερα, στο ερώτημα «πώς βλέπετε τη ζωή σας γενικώς τους επόμενους δώδεκα μήνες», «καλύτερη» απαντά το 33% των Ελλήνων (έναντι 34% στην Ευρώπη των «25»), «χειρότερη» το 22% των Ελλήνων (έναντι 11% στην Ευρώπη των 25), ενώ στασιμότητα προβλέπει το 42% των Ελλήνων (έναντι 51% στην Ευρώπη των «25»).
Στο ερώτημα, «πώς βλέπετε την οικονομική κατάσταση της χώρας σας τους επόμενους 12 μήνες», το 11% των Ελλήνων (έναντι 19% στην ΕΕ των 25) δηλώνει ότι αναμένει βελτίωση, επιδείνωση το 59% (έναντι 37% στην ΕΕ των 25), ενώ στασιμότητα αναμένει το 27% των Ελλήνων (έναντι 38% στην ΕΕ των 25).
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προοπτικές της οικογένειάς του, βελτίωση αναμένει το 19% των Ελλήνων, επιδείνωση το 25% και στασιμότητα το 54%. Στην ΕΕ των 25 βελτίωση αναμένει το 24%, επιδείνωση το 18% και στασιμότητα το 55%.
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ο μέσος Έλληνας αναφορικά με το πρόβλημα της ανεργίας. Συγκεκριμένα, το 63% των Ελλήνων αναμένει αύξηση της ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες, το 8% βελτίωση και το 25% στασιμότητα. Στην Ε.Ε. των 25 επιδείνωση αναμένει το 42%, βελτίωση το 18% και στασιμότητα το 34%.
Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές επαγγελματικές προοπτικές, το 61% των ερωτηθέντων Ελλήνων θεωρεί ότι θα υπάρξει στασιμότητα, το 17% ότι θα υπάρξει βελτίωση και το 15% ότι θα υπάρξει επιδείνωση. Στην ΕΕ των 25 στασιμότητα αναμένει επίσης το 61%, βελτίωση το 22% και επιδείνωση το 9%.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη γενικότερα, το 70% των Ελλήνων δηλώνει πως αισθάνεται γενικώς μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ με τη διαπίστωση αυτή διαφωνεί το 27%. Στην ΕΕ των «25» το 51% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων δηλώνει πως αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια, λόγω της συμμετοχής της χώρας τους στην Ενωμένη Ευρώπη, έναντι 41% που έχει αντίθετη άποψη. Επίσης το 52% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνει πως έχει την αίσθηση ότι η χώρα του είναι οικονομικά σταθερότερη λόγω της συμμετοχής της στην ΕΕ, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 44%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ των «25» είναι 44% και 46%. Ακόμη, το 60% των Ελλήνων δηλώνει πως έχει την αίσθηση ότι στη χώρα του υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα μετά την ένταξη στην ΕΕ, ενώ το 35% έχει αντίθετη άποψη. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ των «25» είναι 42% και 48%.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα που ανησυχούν κυρίως τον μέσο Έλληνα, είναι κατά σειρά αξιολόγησης, η ανεργία, η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πληθωρισμός και τέλος η εγκληματικότητα. Στην ΕΕ υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι επίσης η ανεργία και στη συνέχεια η γενικότερη οικονομική κατάσταση, ο πληθωρισμός, τα συστήματα υγείας και η εγκληματικότητα.
Ο μέσος Έλληνας δηλώνει εξάλλου, θιασώτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Συγκεκριμένα, το 76% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ (έναντι 67% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος), ενώ το 80% τάσσεται και υπέρ της ενιαίας αμυντικής πολιτικής (έναντι 77% που είναι ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος).
Εξάλλου, στο ερώτημα αν «θέλετε ένα σύνταγμα για την Ευρώπη», υπέρ τάσσεται το 60% των Ελλήνων, όπως άλλωστε και το 61% των Ευρωπαίων. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι αρμόδιοι του Ευρωβαρόμετρου, σε υποσημείωσή τους αναφέρουν ότι το ερώτημα έχει γενικό χαρακτήρα και αφορά γενικώς την ιδέα περί Ευρωσυντάγματος και όχι ειδικά το κείμενο του συντάγματος που προτάθηκε και απορρίφθηκε από την Ολλανδία και τη Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ερώτημα αν γενικώς επιθυμείτε ένα Σύνταγμα για την Ευρώπη, απαντά θετικά το 60% των Γάλλων και το 53% των Ολλανδών.
Εξάλλου, εξαιρετικά νεφελώδης είναι η εικόνα που έχει ο μέσος Ευρωπαίος αναφορικά με τον προσανατολισμό των κοινοτικών δαπανών. Το σχετικά μεγαλύτερο τμήμα των ερωτηθέντων Ελλήνων (20%), αλλά και των Ευρωπαίων (31%), έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών της ΕΕ, αφορά τους μισθούς του προσωπικού της και τις λειτουργικές δαπάνες και όχι την κοινή αγροτική πολιτική και τις διαρθρωτικές πολιτικές που στην πραγματικότητα απορροφούν περίπου το 70% των κοινοτικών προϋπολογισμών.
Τέλος, ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι έναντι της προοπτικής προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, υπέρ της ένταξης της Τουρκίας τάσσεται το 48% των πολιτών των 25 κρατών μελών. Ωστόσο, στο επίπεδο της ΕΕ των 15 παλαιών κρατών μελών, το ποσοστό υποστήριξης της προσχώρησης της Τουρκίας συρρικνώνεται στο 32%. Αναλυτικότερα, κατά της ένταξης της Τουρκίας τάσσεται το 70% των Ελλήνων http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/07/18/1072386.htm , το 74% των Γερμανών, το 70% των Γάλλων, το 80% των Αυστριακών, το 72% των Λουξεμβούργιων κτλ..