Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που καλείται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση μετά την πρόταση της Βρετανίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Φώτη Κουβέλης.
Ο κ. Παπαληγούρας διευκρίνισε ότι στη Σύνοδο δεν αποφασίστηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αλλά συζητήθηκε μια γενικότερη διακήρυξη αρχών και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά εξέφρασε τις επιφυλάξεις της τονίζοντας ότι η τρομοκρατία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πρωτίστως με πολιτικό τρόπο.
«Τα μέτρα αυτά», σημείωσε ο κ. Παπαληγούρας, «θα πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τον δημοκρατικό τρόπο ζωής, με τις κατακτημένες στον πολιτισμένο κόσμο αρχές και αξίες».
Ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τυχόν νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο κ. Παπαληγούρας είπε: «υπάρχει, πράγματι, από πλευράς βρετανικής προεδρίας η πρόθεση μέσα στον Οκτώβριο να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλά αυτό διατυπώθηκε κατά τρόπον αόριστο και έτσι δεν μπορώ αυτή την ώρα, να πω ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, συζητήθηκαν κατευθύνσεις».
Σε ερώτηση εξάλλου δημοσιογράφων για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Ισχύουν αυτή την ώρα συγκεκριμένοι νόμοι. Πράγματι προβλέπεται - από την έννομη τάξη μας - ότι σε κάποιες περιπτώσεις, με τη συνδρομή της δικαστικής αρχής, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης. Ποιος λέει ότι η Δημοκρατία είναι εντελώς αφύλακτη; Ότι δεν θα έπρεπε να λαμβάνει η Πολιτεία κάποια μέτρα για την προστασία της; Το θέμα είναι αν τα μέτρα αυτά βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο που το Σύνταγμα και οι Νόμοι προδιαγράφουν ή όχι. Και η απάντηση είναι ότι βρίσκονται μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο».
Τέλος ερωτηθείς για την ισχύ, στη χώρα μας, του ευρωπαϊκού εντάλματος έκδοσης και παράδοσης, ο κ. Παπαληγούρας είπε: «Για το ευρωπαϊκό ένταλμα έκδοσης, θέλω να θυμίσω ότι ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις που είχαν αναληφθεί από ετών και μάλιστα με το νόμο που φέραμε στη Βουλή εξασφαλίσαμε ότι, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, δεν θα εκδίδονται έλληνες πολίτες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τα κοινοτικά μέτρα τα οποία, όπως είπε, «παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα, το απόρρητο των επικοινωνιών και τις προσωπικές ελευθερίες». «Θέλουμε την ασφάλεια του πολίτη, όχι όμως εις βάρος των ατομικών ελευθεριών και της δημοκρατίας. Η εμπειρία από τις πόλεις του Ισραήλ - όπου υπάρχουν τα ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς και συνεχίζονται οι επιθέσεις αυτοκτονίας- δείχνει ότι όσο “πιο μικρά και αν γίνουν τα μάτια στο δίχτυ ασφαλείας οι ενέργειες μικρών ομάδων θα μπορούν να τα διαπεράσουν”. Η ασφάλεια επομένως θα πρέπει να αναζητηθεί σε πολιτική κατεύθυνση, στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τις μουσουλμανικές κοινότητες και τον αραβικό κόσμο», σημείωσε ο κ. Αλαβάνος.
Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την ανησυχία του για τα νέα μέτρα, ζήτησε την προστασία των προσωπικών δεδομένων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι απαιτείται πολιτική λύση.