Στην επαναδιεθνοποίηση του Κυπριακού και στην ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό πρόβλημα με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., αναφέρεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμά του για την 31η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Παπανδρέου:
«Η σημερινή επέτειος είναι μέρα ενεργοποίησης της συλλογικής ιστορικής μας μνήμης. Πρέπει να μας θυμίζει, αλλά και να μας διδάσκει.
Το ΠΑΣΟΚ, ένα Κίνημα Εθνικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής απελευθέρωσης, γεννήθηκε μέσα στις τραγικές μέρες, τις δύσκολες μέρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους, ως βαθιά πολιτικό ζήτημα συμφιλίωσης και ειρηνικής συμβίωσης και συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής και επανενωμένης Κύπρου, αποτέλεσε και θα συνεχίζει να αποτελεί σταθερά βασική προτεραιότητα του Κινήματός μας.
Βασική προτεραιότητα, την οποία υπηρετήσαμε και υπηρετούμε. Την οποία υπηρετήσαμε ως Κυβέρνηση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επαναδιεθνοποίηση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά και με στρατηγική, ώστε η Κύπρος να έρθει στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων, το Κυπριακό να είναι ένα θέμα και ευρωπαϊκό πια, με την ένταξη της Κύπρου χωρίς δεσμεύσεις για την επίλυση του προβλήματος. ΄Ένα στρατηγικό κεκτημένο που παραμένει σημαντικό εργαλείο για όποια νέα προσπάθεια διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος.
Εμείς παραμένουμε σταθεροί υποστηρικτές της βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, σύμφωνα, επίσης, και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για τη δημιουργία μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μιας Κύπρου επανενωμένης μέσα στα πλαίσια τη ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΠΑΣΟΚ με ιστορική ευθύνη, και χωρίς να υπολογίζει πολιτικές σκοπιμότητες, θα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου. Για μας η επίλυση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί προτεραιότητα για κάθε δημοκράτη στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο. Είναι ευθύνη και χρέος. Χρέος όλων των προοδευτικών δυνάμεων για να μην γίνει η Κύπρος συνώνυμη των «χαμένων ευκαιριών», για να πέσει το «τείχος της Λευκωσίας», για μια Κύπρο ελεύθερη, δημοκρατική, χωρίς την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων κατοχής».