Ο αριθμός των παιδιών που εμπλέκονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, όπου δρα η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, δεκαπλασιάστηκε το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Unicef.
Από τέσσερα παιδιά που είχαν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις καμικάζι το 2014, ο αριθμός τους έφθασε τα 44 το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Unicef, η οποία συνέλεξε στοιχεία από τη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα, όπου δρα η οργάνωση η οποία έχει ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 75% από αυτά είναι κορίτσια, σημειώνει η Unicef στην έκθεσή της που τιτλοφορείται «Πέρα από το Τσιμπόκ» ("Beyond Chibok"), σχεδόν δύο χρόνια μετά την απαγωγή 276 μαθητριών λυκείου στο Τσιμπόκ της βορειοανατολικής Νιγηρίας από την Μπόκο Χαράμ, που προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε όλο τον κόσμο.
Από τον Ιανουάριο του 2014, το βόρειο Καμερούν, το οποίο αποτελούσε συχνά στόχο της Μπόκο Χαράμ, κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων αυτοκτονίας από παιδιά (21) και ακολουθεί η Νιγηρία (17) και το Τσαντ (2).
Το φαινόμενο δημιουργεί «κλίμα φόβου και υποψίας το οποίο έχει καταστρεπτικές συνέπειες» για τα παιδιά, ιδίως για εκείνα που απελευθερώθηκαν αφού είχαν αιχμαλωτιστεί από ένοπλες ομάδες, οι οποίες θεωρούνται στο εξής απειλή για τις κοινότητές τους, υπογραμμίζει η Unicef.
Η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση, η οποία υπέστη σημαντικές ήττες τους τελευταίους μήνες έπειτα από επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων χωρών της περιοχής, πολλαπλασίασε τις επιθέσεις αυτοκτονίας, χρησιμοποιώντας συχνά γυναίκες και κορίτσια ως καμικάζι προκειμένου να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό.