Ολοένα και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν να παντρευτούν σε μεγαλύτερες ηλικίες ή και να μην παντρευτούν καθόλου, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι πήραν διαζύγιο ή έχασαν το σύντροφό τους, με αποτέλεσμα το ποσοστό των ανθρώπων που είναι μόνοι τους να αυξάνεται συνεχώς. Είναι όμως ο γάμος πηγή ευτυχίας για όλους;
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Psychology Today, μπορεί η πλειονότητα των υπαρχουσών μελετών να καταδεικνύει ότι όσοι είναι παντρεμένοι είναι και πιο ευτυχισμένοι, ωστόσο ερευνητές του πανεπιστημίου Περντιού των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι ο έγγαμος βίος δεν αποτελεί συνταγή ευτυχίας για όλα τα άτομα.
Οι ερευνητές διέκριναν δύο ειδών κοινωνικούς στόχους, τους προσανατολισμένους στην αποφυγή και τους προσανατολισμένους στην εγγύτητα.
Τα άτομα που ανήκουν στην πρώτη ομάδα ναι μεν δεν αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές, ωστόσο προσπαθούν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους αποφεύγοντας τις συγκρούσεις. Παράλληλα όμως, τείνουν να είναι πιο αγχώδεις, μοναχικοί και να αισθάνονται περισσότερα αρνητικά συναισθήματα για τις σχέσεις τους και την κοινωνική τους ζωή. Μια εξήγηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα μπορούσε να είναι ότι τα συγκεκριμένα άτομα εστιάζουν πολύ περισσότερο στα αρνητικά μίας σχέσης.
Από την άλλη πλευρά, το άτομο μπορεί να είναι προσανατολισμένο ως προς την εγγύτητα, επενδύοντας στην οικειότητα για να διατηρήσει τη σχέση του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ακολουθεί είτε κάποια από τις δύο κατευθύνσεις (αποφυγή ή εγγύτητα), είτε και τις δύο ταυτόχρονα στην προσέγγιση των κοινωνικών του στόχων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που διατηρούν κάποιον δεσμό είναι σε γενικές γραμμές πιο ευτυχισμένα. Ωστόσο, συμπέραναν παράλληλα ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν πως οι κοινωνικοί τους στόχοι είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στην αποφυγή, είναι εξίσου ευτυχισμένοι είτε είναι σε σχέση, είτε είναι μόνοι.
Εξάλλου, η συγκεκριμένη εκτίμηση επιβεβαιώθηκε και σε μεταγενέστερη έρευνα, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, φάνηκε επίσης πως, τα άτομα των οποίων οι στόχοι είναι προσανατολισμένοι στην εγγύτητα, δυσκολεύονται περισσότερο όταν είναι μόνα και είναι πιο ευτυχισμένα σε σχέση.
Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι οι σχέσεις μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας ευτυχίας, αλλά δεν έχουν την ίδια βαρύτητα για όλους τους ανθρώπους. Για μια μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι προτιμούν να αποφεύγουν τις συγκρούσεις, τα όποια αρνητικά στοιχεία μίας σχέσης έχουν πιο έντονο αντίκτυπο, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να είναι εξίσου ευτυχισμένοι είτε βρίσκονται σε σχέση, είτε είναι μόνοι.