Η Βραζιλία και η Νότια Αφρική επικυρώνουν τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 09:18
UPD:09:19
REUTERS/STEPHANE MAHE

Η υποστήριξη από τις συγκεκριμένες χώρες της ομάδας BASIC είναι σημαντική, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν οικονομίες με αυξανόμενη συνεισφορά στη ρύπανση του κλίματος του πλανήτη και αποτελούν μια ισχυρή ομάδα εντός των Ηνωμένων Εθνών. 

A- A A+

Η Βραζιλία και η Νότια Αφρική έγιναν οι τελευταίες χώρες που ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αργότερα αυτό το μήνα στη Νέα Υόρκη, στην τελετή των Ηνωμένων Εθνών.

Σε κοινή τους δήλωση με την Ινδία και την Κίνα, τα υπόλοιπα μέλη της λεγόμενης ομάδας BASIC, οι χώρες με τις ανερχόμενες οικονομίες αναφέρουν ότι προσβλέπουν στην υπογραφή του συμφώνου-ορόσημο που προέκυψε από τις διεργασίες εκπροσώπων 195 χωρών το περασμένο έτος, με αντικείμενο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Εμείς θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία επικύρωσης στις χώρες μας και προτρέπουμε τις άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος Πρακάς Τζαβαντεκάρ από το Νέο Δελχί. Ο Τζαβαντεκάρ χαρακτηρίζει την συμφωνία του Παρισιού ως ορόσημο, αλλά υπενθυμίζει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν δεσμευτεί να χρηματοδοτούν τις αναπτυσσόμενες χώρες με 100 δισ. δολάρια το χρόνο έως το 2020.

Η υποστήριξη από τις συγκεκριμένες χώρες της ομάδας BASIC είναι σημαντική, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν οικονομίες με αυξανόμενη συνεισφορά στη ρύπανση του κλίματος του πλανήτη και αποτελούν μια ισχυρή ομάδα εντός των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία από τη συμβολική πράξη της υπογραφής έχει η επικύρωση της συμφωνίας στα εθνικά νομοθετικά σώματα.

Περισσότερες από 120 χώρες έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στην τελετή του ΟΗΕ στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με την επικεφαλής των συνομιλιών Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η Κίνα δήλωσε ότι θα παραστεί σε κοινή ανακοίνωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ινδία ακολούθησε την επόμενη εβδομάδα.

«Πρέπει να χτίσουμε πάνω στη συμφωνία του Παρισιού, έτσι ώστε η παγκόσμια κοινότητα να αισθανθεί ότι τα καταφέραμε στο Παρίσι και ότι ο κόσμος εργάζεται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων», δήλωσε ο Τζαβαντεκάρ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή