N. Κακλαμάνης: Κακή οργάνωση του ΕΣΥ, απώλειες εκατ. ευρώ

Δημιουργούνται μητρώα εργαζομένων στα νοσοκομεία
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 13:50
A- A A+

Εκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί, από την έλλειψη οργάνωσης του ΕΣΥ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα το πρωΐ στους υγειονομικούς συντάκτες.

Συγκεκριμένα, σε καταγραφή των εργαζομένων (όχι ιατρών) στα δημόσια νοσοκομεία, παρουσιάζεται σε πρώτη φάση, μία πιθανή απόκλιση 3.000 εργαζομένων, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα λάμβαναν μισθοδοσία, χωρίς να την δικαιούνται. Μέχρι στιγμής πάντως, έχει βεβαιωθεί ότι διπλές ή μη δικαιούμενες μισθοδοσίες είχαν στην Πάτρα, 22 άτομα από τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι χάθηκαν 500.000 ευρώ.

Επίσης, δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή κλινών σε πολλά δημόσια νοσοκομεία για διάφορους λόγους, ένας εξ'αυτών είναι το γεγονός ότι αλλάζει η μισθοδοσία των διευθυντών των κλινικών ανάλογα με τον αριθμό των κλινών.

Εμφαση δίνει το υπουργείο στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, συγκεκριμένα απο το 2001 μέχρι το 2004 το συνολικό ποσό των οφειλών των νοσοκομείων ανερχόταν σε άνω των 3 δισ. ευρώ.

Τα ρυθμιζόμενα χρέη είναι 2,5 δισ. ευρώ, αλλά το ακριβές ποσό θα προκύψει σε μία ή δύο εβδομάδες.

Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 1,8 δισ. ευρώ απο το υπουργείο Οικονομικών και βρίσκονται σε διαδικασίες εκταμίευσης άλλα 400 δισ. ευρώ. Μέχρι 20/7/05 ενταλματοποιήθηκαν χρέη αξίας 2 δισ. 65 εκατ. ευρώ.

Για όλα αυτά τα στοιχεία το υπουργείο έρχεται σε συνεννόηση την Παρασκευή και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με υπεύθυνους των ΔΥΠΕ για οριστικοποίηση των στοιχείων.

Για τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου το φαινόμενο αυτό δεν είναι αποδεκτό και όπως βεβαίωσε θα κάνει ότι είναι δυνατόν να μην ξανασυμβεί στο μέλλον. Ηδη, μέσω της διαδικασίας ρύθμισης των χρεών εξήχθησαν πολλά συμπεράσματα και στοιχεία όπως είναι:

* Η δημιουργία οριστικού μητρώου νοσοκομείων.

* Η δημιουργία προσωπικού μητρώου προμηθευτών απο τους 387 που εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

* Βάσει δεδομένων ανά προμηθευτή και ανά νοσοκομείο που θα συμπληρώνεται διαρκώς και όταν ολοκληρωθεί θα τεθεί υπόψη και της Βουλής.

Στα υλοποιηθέντα έργα περιλαμβάνονται επίσης η εφαρμογή κανόνων ταμειακής διαχείρισης των νοσοκομείων, η συγκέντρωση των συμβάσεων των αγορών στα νοσοκομεία, η εγκατάσταση ελεγκτικών μηχανισμών, η μείωση των τιμών ΦΕΚ (τουλάχιστον κατά 25%) κ.α.

Τα άμεσα οφέλη είναι η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων ύψους 115 έως 130 εκατ. ευρώ εφάπαξ απο τη ρύθμιση των χρεών, 120 με 150 εκατ. ευρώ την πρώτη διετία απο την αξιοποίηση αποθεμάτων και 160 έως 180 εκατ. ευρώ ανά έτος απο τη μείωση των τιμών στις προμήθειες.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή