Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Πρωταγωνιστής σε ένα αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας που σκιαγραφεί τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν σε ψευδαισθήσεις, στην απομόνωση ή στην τέχνη, πλάθοντας έναν εύθραυστο κόσμο, προκειμένου να αντέξουν τη σκληρή πραγματικότητα που τους συνθλίβει, ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός μάς μιλά για την παράσταση «Γυάλινος κόσμος».
Το έργο που καθιέρωσε τον Τένεσι Ουίλιαμς ως έναν από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, ένα έργο «μνήμης» πάνω στους ακατάλυτους και τραυματικούς δεσμούς μιας οικογένειας μέσα στην ταραγμένη κοινωνική περίοδο πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, μετά τη μεγάλη περσινή του επιτυχία, επέστρεψε στο θέατρο Εμπορικόν, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Ενσαρκώνοντας έναν ποιητή που αναζητεί και βρίσκει την ελευθερία, αλλά οι ενοχές του δεν τον αφήνουν να την απολαύσει, ο Δημήτρης Καταλειφός μάς μιλά για το έργο, για τη σημερινή Ελλάδα, για τα λάθη μας και για τις ελπίδες του.
NIKOLAS KOMINIS
Ποια αυτοβιογραφική ιστορία καταθέτει σε αυτό του το έργο ο Ουίλιαμς; Σε μεγάλο βαθμό, αφηγείται γεγονότα και αυτοβιογραφικά και φανταστικά. Δεν είναι ακριβώς αυτοβιογραφικό το έργο, αλλά μία μείξη. Υπάρχουν μνήμες από στιγμές της οικογενειακής του ζωής, που τον οδήγησαν στο να εγκαταλείψει την οικογένειά του, να περιπλανηθεί στον κόσμο και να γίνει ποιητής. Η μητέρα και η αδερφή του ήρωα του έργου, του Τομ, έχουν στοιχεία από την πραγματική μητέρα και αδερφή του Ουίλιαμς, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελούν θεατρικά δημιουργήματα του συγγραφέα.
Τι σκιαγραφεί μέσα από αυτήν την οικογένεια;
Σκιαγραφεί αυτό το διπλό αίσθημα: από τη μία, της νοσταλγίας, του θυμού, αλλά και, από την άλλη, των τύψεων που προκάλεσε η εγκατάλειψή του σε αυτές τις δύο ανυπεράσπιστες γυναίκες και, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, «επιστρέφει», πλάθοντας ένα θεατρικό έργο με κεντρικές ηρωίδες αυτές τις δύο γυναίκες.
NIKOLAS KOMINIS
Τι βιώνουν οι ήρωες της; Βιώνουν τη μεγάλη ταραχή, που προκαλεί μια κοινωνία σε αναβρασμό, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την ελπίδα και τη διάψευσή της που προκαλείται, όταν αυτές οι δύο γυναίκες μείνουν μόνες και εγκαταλελειμμένες από τον Τομ.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;
Ο ρόλος μου είναι ένας ποιητής, ένας άνθρωπος που θέλει να ζήσει ελεύθερα, να γνωρίσει και να ζήσει τη ζωή, και το τίμημα, για να το κάνει, είναι να ξεκόψει από την προβληματική του οικογένεια. Αλλά βλέπουμε ότι, αν και πραγματοποίησε το όνειρό του, δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτούς και από τα ακατάλυτα δεσμά της οικογένειας. Η μόνη λύτρωση για αυτόν είναι να επιστρέψει στη οικογένεια μέσω της τέχνης του.
NIKOLAS KOMINIS
Πού στρέφεται η σκηνοθετική ματιά της Ελένης Σκότη; Ακριβώς εκεί, δηλαδή παρουσιάζει έναν μεγάλο σε ηλικία Τομ, ο οποίος έρχεται σε ένα θέατρο και ζωντανεύει την ιστορία της οικογένειάς του και του ίδιου, μπροστά στους θεατές, σαν ταχυδακτυλουργός, ποιητής, σκηνοθέτης και, ταυτόχρονα, δρων πρόσωπο. Βασίστηκε η σκηνοθεσία ακριβώς στη φράση του Ουίλιαμς ότι «το έργο είναι ένα έργο μνήμης».
Ποια είναι τα συναισθήματά σας για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας;
Όπως των περισσότερων Ελλήνων. Ανησυχία, ανασφάλεια, θλίψη και, ευτυχώς, ακόμα, κάποια στοιχεία αγωνιστικότητας.
NIKOLAS KOMINIS
Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερά μας λάθη; Την επιπολαιότητα, την έλλειψη σοβαρότητας, την αδυναμία να ακούσουμε τον άλλον, το ατομικό συμφέρον.
Θα μάθουμε από αυτά, τελικά; Βλέπετε θετικά σημάδια;
Πιστεύω ότι, αυτήν τη στιγμή, και η χώρα μας και ο καθένας, εν πολλοίς, έχει επηρεαστεί από αυτήν την κρίση και θέλω να ελπίζω ότι αυτή η κρίση, πιθανόν, να μας κάνει να δούμε πιο βαθιά τη ζωή και τον εαυτό μας. Μακάρι!
NIKOLAS KOMINIS
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης, σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη, σκηνικό: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Μικαέλα Λιακατά, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, βοηθός σκηνοθέτη: Λάμπρος Γραμματικός, φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης, παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα Α.Ε.. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Στέλλα Βογιατζάκη. Πληροφορίες
Θέατρο Εμπορικόν: Σαρρή 11 - Ψυρρή, τηλ.: 210 3211750. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή: 20:00, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 και 21:00. Τιμές εισιτηρίων: από 10 ευρώ. Κρατήσεις - αγορά εισιτηρίων: τηλεφωνικά: 211 1000365, ηλεκτρονικά: ticket365.gr.