Η εποχή της πυρηνικής αθωότητας είναι παρελθόν από τις 6 Αυγούστου 1945. «Το πρώτο χτύπημα» πρέπει να είναι «αρκετά εντυπωσιακό ώστε να αναγνωριστεί διεθνώς η σπουδαιότητα του όπλου μόλις δημοσιοποιηθούν στοιχεία γι' αυτό», σύμφωνα με τα πρακτικά σύσκεψης στις 10/5/1945 στο γραφείο του πυρηνικού επιστήμονα Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ. Οι ψυχολογικοί παράγοντες έχουν πολύ μεγάλη σημασία στην επιλογή των στόχων.
Στη Χιροσίμα έγινε η επίδειξη του υπερόπλου, αναδείχτηκε η δύναμη του. Τόσο απλά, και τόσο κυνικά. Η δεύτερη ρίψη έγινε για να φανεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν στην κατοχή τους περισσότερες της μιας πυρηνικές βόμβες.
Η πόλη που επιλέχθηκε είναι η Κοκούρα, που θα δεχθεί αυτή την φορά την «Fat man». Κι αν ο καλός καιρός στη Χιροσίμα έκρινε την τύχη της, οι πολύ ισχυροί άνεμοι στην Κοκούρα έσωσαν τους κατοίκους της, και επιφύλαξαν για το Ναγκασάκι την τρομερή ανάσα του ολέθρου στις 11:02 της 9ης Αυγούστου 1945.
Παρόλο που το Ναγκασάκι έχει πολλούς λόφους που μετριάζουν την ισχύ του τρομερού κύματος, οι νεκροί ξεπερνούν τους 75.000. Μετά τη φρίκη της Χιροσίμα, η κόλαση στο Ναγκασάκι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν δηλώνει: «Χρησιμοποιήσαμε τη βόμβα για να δώσουμε τέλος στην αγωνία του πολέμου και να σώσουμε τη ζωή χιλιάδων Αμερικανών. Θα συνεχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε ωσότου καταστρέψουμε την πολεμική δύναμη της Ιαπωνίας».
«Αυτή τη στιγμή -Αύγουστος 1945- η Ιαπωνία αναζητούσε τον τρόπο να συνθηκολογήσει... Δεν ήταν ανάγκη να χτυπήσουμε με αυτό το τρομερό πράγμα», διαψεύδει τους ισχυρισμούς του προέδρου Τρούμαν ο στρατηγός Αϊζενχάουερ.
«Οι Ιάπωνες είχαν ήδη ηττηθεί και ήταν έτοιμοι να συνθηκολογήσουν... Η χρησιμοποίηση στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι αυτού του βάρβαρου όπλου δε μας βοήθησε να κερδίσουμε το πόλεμο... Οντας οι πρώτοι που χρησιμοποιήσαμε την ατομική βόμβα αποδεχτήκαμε τον ηθικό κανόνα των βαρβάρων», συμπληρώνει ο ναύαρχος Leachy.
Από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα, περάσαμε στη βόμβα υδρογόνου και στη βόμβα νετρονίου. Τουλάχιστον οκτώ χώρες διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο που έχει ισχύ 400.000 φορές την βόμβα της Χιροσίμας.
Φέτος, εξήντα χρόνια μετά, το Ιράν ανακοινώνει ότι θα επαναλάβει τις αμφιλεγόμενες εργασίες μετατροπής ουρανίου στο εργοστάσιο του Ισφαχάν, προκαλώντας «νευρική κρίση» στη Δύση. Οι ΗΠΑ πιέζουν για παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτό μπορεί να σημάνει την αρχή μιας μεγάλης διεθνούς κρίσης.
* Στο μουσείο της Χιροσίμα υπάρχει αυτός ο πίνακας, έργο μιας μαθήτριας την εποχή της έκρηξης.
K.T.