Σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία κατέληξαν οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., όπως αποκάλυψαν σε δηλώσεις τους μετά το πέρας του δείπνου εργασίας για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, εξερχόμενος του κτηρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Παρασκευή θα είναι δύσκολη ημέρα, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» .
Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία». «Δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί την Αυστρία ότι συμπεριφέρεται μονομερώς ή ότι δεν σέβεται τους πρόσφυγες», ανέφερε. Όπως τόνισε, η Αυστρία αποτελεί τη χώρα που έχει υποδεχθεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.
«Καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας του δείπνου εργασίας των «28», την Πέμπτη. Όπως σημείωσε, βασικό στοιχείο είναι να περιορίσει η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά.
«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση προσφύγων», υπογράμμισε. Εξήγησε επίσης ότι κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.