Άμπου Ντάμπι: Η πρώτη μονάδα παράλληλης παραγωγής τροφίμων και βιοκαυσίμων στην έρημο

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016 18:50
A- A A+

Η πρώτη ερευνητική εγκατάσταση στον κόσμο για την παράλληλη παραγωγή τροφίμων και βιοκαυσίμων εγκαινιάστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η μονάδα βρίσκεται σε μια τοποθεσία δύο στρεμμάτων στο Άμπου Ντάμπι και χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό για την εκτροφή ψαριών και γαρίδων, καθώς και για την άρδευση και την καλλιέργεια φυτών ανθεκτικών στο αλάτι, που χρησιμοποιούνται έπειτα για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Το έργο αποτελεί προσπάθεια της Ερευνητικής Κοινοπραξίας Αειφόρου Βιοενέργειας του Ινστιτούτου Μασντάρ, μιας ομάδας που ασχολείται με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την αεροπορική βιομηχανία και τη μετάβαση σε βιώσιμες εναλλακτικές πηγές καυσίμων. Στην έρευνα συνεργάζονται επίσης οι μεγάλες εταιρείες αερομεταφορών της Boeing και της Etihad, καθώς και ο προμηθευτής πετρελαίου UOP Honeywell.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να λύσει ταυτόχρονα προβλήματα της υδατοκαλλιέργειας και της αεροπορίας. Για παράδειγμα, οι βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες παράγουν απόβλητα που συχνά ρέουν στον ωκεανό. Αυτά τα λύματα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη επιβλαβών αλγών και φυκών, με τις προκύπτουσες τοξίνες να απειλούν τους ανθρώπους και τα ζώα της περιοχής.

Η νέα μονάδα λύνει αυτό το πρόβλημα με τη χρήση των υποπροϊόντων από την υδατοκαλλιέργεια για την καλλιέργεια φυτών ανθεκτικών στο αλάτι. Αυτά τα φυτά ευδοκιμούν σε ξηρές συνθήκες και μπορούν να μετατραπούν στη συνέχεια σε βιοκαύσιμο για αεροπλάνα. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 2.000 εμπορικές πτήσεις έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μείγμα βιοκαυσίμων με πετρέλαιο από το 2011.

Μετά την άρδευση των φυτών, τα εναπομείναντα λύματα περνάνε από ριζοφόρα δέντρα ώστε να απομακρυνθούν τα τελευταία ίχνη θρεπτικών ουσιών προτού καταλήξουν στη θάλασσα. Τα δέντρα αυτά ταυτόχρονα απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα και βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Εάν η τεχνολογία αποδειχθεί αποτελεσματική, το ερευνητικό κέντρο σχεδιάζει να συνεχίσει τις δοκιμές σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε μία εγκατάσταση 200 στρεμμάτων κατά μήκος της δυτικής ακτής του Άμπου Ντάμπι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή