Στ. Κοντονής: Τέλος στο όνειδος, με τη δημιουργία Μητρώου αθλητικών σωματείων

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 22:51
UPD:22:56
INTIME SPORTS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται και αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με την ακρόαση των φορέων και εισάγεται στην Ολομέλεια στις 18:00 το απόγευμα.

A- A A+

Με τη δημιουργία του Μητρώου των αθλητικών σωματείων, μπαίνει τέλος σε μια κατάσταση η οποία αποτελούσε «όνειδος» για μια οργανωμένη πολιτεία, ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπιγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ» ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

«Δε μπορεί μια οργανωμένη πολιτεία να μην έχει αποτυπωμένα με απόλυτη ακρίβεια τα αθλητικά σωματεία» τόνισε και σημείωσε ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν διέθεταν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό τους.

Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τα κονδύλια που προορίζονται για το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) από τα 50.000 στα 200.000 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων, ενώ εξήγγειλε ότι ήδη εξετάζεται από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για τον Αθλητισμό.

Σχετικά με την κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου Αθλητικού Σχεδιασμού (ΕΣΑΣ) είπε ότι η κατάργηση έχει τυπικό χαρακτήρα, εφόσον ουδέποτε συστάθηκε και ουδέποτε λειτούργησε, ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά λαμβάνεται πρόνοια για να μη μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς φορείς.

Αναφερόμενος στη βία στο χώρο του αθλητισμού, ο Σταύρος Κοντονής κάλεσε «όλους τους παράγοντες του αθλητισμού να συνεργαστούν σε ένα βάθος τριετίας», ώστε να διαμορφωθεί στα ελληνικά γήπεδα, μια εικόνα τελείως διαφορετική. Τόνισε, μάλιστα, ότι ήδη η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα φαινόμενα αυτά και υπάρχει μεγάλη διαφορά «από πέρυσι που είχαμε νεκρό», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Το σχέδιο νόμου προωθεί την αυστηροποίηση των ποινών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της προστασίας των δικαιωμάτων των αθλητών» ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη και τόνισε ότι το βασικό ζητούμενο είναι «όχι μόνο η αξιοπιστία των διοργανώσεων, αλλά η προστασία της υγείας των αθλητών η καταπολέμηση των δικτύων που δηλητηριάζουν τα αθλήματα».
 
«Πρόχειρο και κακοδιατυπωμένο» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου η εισηγήτρια τις Νέας Δημοκρατίας Άννα Καραμανλή και πρόσθεσε ότι εκτός από τον επικαιροποιημένο κώδικα αντιντόπινγκ της WADA, περιλαμβάνει διατάξεις «άσχετες μεταξύ τους και εξόφθαλμα φωτογραφικές».

«Η βιομηχανία του ντόπινγκ βρίσκεται στην υπηρεσία του θεάματος» υποστήριξε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Αντώνιος Γρέγος και πρόσθεσε ότι ο τζίρος των σκευασμάτων ανέρχεται «σε πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ».

Η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την κύρωση του κώδικα αντιντόπινγκ για να περάσει ένα νομοσχέδιο σκούπα, προκειμένου «να ικανοποιηθούν πιεστικά αιτήματα προσώπων και φορέων». Η κυρία Κεφαλίδου πρότεινε να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο σώμα δίωξης και να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρχει συνδιαλλαγή της ΕΣΚΑΝ με τις ομοσπονδίες.

Το ντόπινγκ δε μπορεί να αντιμετωπισθεί «όσοι κώδικες και αν θεσπισθούν, γιατί είναι γνήσιο παιδί του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, των επιχειρήσεων και των ρεκόρ» υποστήριξε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ενώ ζήτησε οι έλεγχοι να γίνονται από δημόσια εργαστήρια.

Ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, παρουσίασε αναλυτικές προτάσεις προς τον υφυπουργό Αθλητισμού και είπε ότι θα καταθέσει στη συζήτηση στη Βουλή αναλυτική λίστα με νομοτεχνικές παρατηρήσεις που πρέπει να ενταχθούν στο σχέδιο νόμου, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης κατάλληλου επιστημονικού τμήματος για την καλύτερη λειτουργία του ΕΣΚΑΝ.

Υπέρ της συνεργασίας του ΕΟΦ με τον Σύνδεσμο Γυμναστηρίων Ελλάδος τάχθηκε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος και σημείωσε την ανάγκη να ελεγχθούν συνολικά τα σκευάσματα που κυκλοφορούν και εκτός των αθλητικών συλλόγων.

Να υπάρξει μέριμνα για την διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλες τις κατηγορίες των αθλητικών οργανώσεων και όχι μόνο στην πρώτη κατηγορία, ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται και αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με την ακρόαση των φορέων και εισάγεται στην Ολομέλεια στις 18:00 το απόγευμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις