Ουδέποτε έχει εκδηλωθεί στη χώρα μας κρούσμα γρίπης των πτηνών, δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει θωρακιστεί (συνεχής έλεγχος στα σημεία εισόδου των επιβατών που προέρχονται από χώρες που ενδημεί η νόσος, απαγόρευση εισαγωγής ζώντων πουλερικών από ασιατικές χώρες, Νότια Αφρική, Τέξας των ΗΠΑ και σε ετοιμότητα το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την εξέταση του παθολογικού υλικού που αποστέλλουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες).
Επίσης για τρίτη χρονιά θα εφαρμοστεί εγκεκριμένο πρόγραμμα από την Ε.Ε. επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών στα εκτρεφόμενα πουλερικά και στα άγρια πτηνά.
Την ίδια στιγμή διχασμένη εμφανίζεται η Ε.Ε. ως προς τη λήψη προληπτικών μέτρων για τη γρίπη των πουλερικών.
Η ολλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή για τον περιορισμό των πουλερικών ελευθέρας βοσκής (περίπου πέντε εκατομμύρια σε σύνολο εκατόν εκατομμυρίων πουλερικών που εκτρέφει η Ολλανδία) από την περασμένη Δευτέρα μέχρι το τέλος του έτους.
Το μέτρο έχει ως στόχο τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης που ενέχει η επαφή των πουλερικών ελευθέρας βοσκής με τα αποδημητικά πτηνά και συνοδεύει την απαγόρευση που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην εισαγωγή πτηνών από μολυσμένες χώρες της Ασίας.
Η Χάγη θα εξηγήσει το πρόσθετο προστατευτικό μέτρο στους ευρωπαίους εταίρους της σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης αξιωματούχων στον τομέα της δημόσιας υγείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Προς το παρόν καμία χώρα δεν έχει ακολουθήσει το παράδειγμα της Ολλανδίας. Η Γερμανία επιμένει να αναφέρεται στο ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου περιορισμού των πουλερικών το αργότερον μέχρι στις 15 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε η γρίπη του πουλερικών περάσει δυτικά των Ουραλίων, πράγμα που έγινε, χωρίς όμως να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Το Λονδίνο από την πλευρά του έκανε λόγο για ασθενή κίνδυνο μόλυνσης.
Οι περισσότερες χώρες δηλώνουν ότι επαγρυπνούν, αλλά θα λάβουν μέτρα μόνο κατόπιν σχετικής συστάσεως των ευρωπαϊκών θεσμών. Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας για παράδειγμα έστειλε σχετική ενημερωτική εγκύκλιο σε όλους τους εκτροφείς πτηνών.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα της ανησυχία της για την ανεπάρκεια στην παραγωγή εμβολίων για τη γρίπη των πουλερικών, ώστε να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενη πανδημία.
Ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 60 ανθρώπων από το 2003.