«Μπλόκο» στην ένταξη της Τουρκίας ζητά η Μέρκελ

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2005 16:12
A- A A+

Η επικεφαλής της γερμανικής κεντροδεξιάς Αγγελα Μέρκελ, φαβορί για την καγκελαρία στις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, έστειλε επιστολή προς ηγέτες ομοειδών ευρωπαϊκών κομμάτων, ζητώντας τους να εμποδίσουν από κοινού την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Η κα Μέρκελ υποστηρίζει στην επιστολή της ότι «η ένταξη της Τουρκίας θα καταπονήσει την Ε.Ε. πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά και θα θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γι' αυτό θα πρέπει να προσφερθεί στην Αγκυρα η προνομιούχος σύμπραξη».

Μεταξύ των παραληπτών της επιστολής είναι ο καγκελάριος της Αυστρίας και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Επίσης οι ηγέτες της Ελλάδας, της Λετονίας, της Μάλτας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.

Ο χρόνος που εστάλη η επιστολή συνδέεται με τις ανεπίσημες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθούν την στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία.

Η Τουρκία δεν αναμένει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε συμφωνία, όσον αφορά τη διαπραγματευτική εντολή για τις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατσάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αισιοδοξεί πως θα αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες όπως έχει προγραμματιστεί, στις 3 Οκτωβρίου.

Η Αγκυρα δεν έχει φόβους όσον αφορά τη Γερμανία, μολονότι οι Χριστιανοδημοκράτες, που είναι φαβορί για τις γενικές εκλογές, αντιτίθενται έντονα στην τουρκική ένταξη, κατέληξε ο κ. Μπαμπατσάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή