του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες -η οποία θα καθυστερήσει λόγω Brexit- ο πρωθυπουργός θα μπει στα βαθιά νερά των αγροτικών κινητοποιήσεων και των εξελίξεων στο προσφυγικό.
Για το τελευταίο μπορεί η δεκαπενθήμερη παράταση –έως τη νέα Σύνοδο Κορυφής στις 6 Μαρτίου- που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να «σωθεί» η Σένγκεν και να μη βρεθεί η χώρα μας με χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της να δίνει μια κάποια ανάσα αλλά η απειλή των τεσσάρων χωρών της Βίζεγκραντ παραμένει στο τραπέζι ενισχυμένη και από την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να βάλει πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που δέχεται στο έδαφός της.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής όλες οι πλευρές «θα αποφύγουν να τραβήξουν το σχοινί».
Ενδεικτικό πάντως των όσων διημείφθησαν στις Βρυξέλλες είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά το τέλος της Συνόδου ότι «οι εθνικοί μονόλογοι δεν είναι ό,τι καλύτερο».
Στο δεύτερο πεδίο ελληνικού ενδιαφέροντος κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν στην ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, συμφωνήθηκε επίσης να υπάρχουν από κοινού πρωτοβουλίες και των τριών ηγετών προς την κατεύθυνση να πειστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, μεταξύ αυτών και το ΔΝΤ, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συμβάλουν στην επίτευξη της συμφωνίας.
Στην παρούσα φάση για το απόγευμα είχε προγραμματιστεί και νέα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την παροχή στοιχείων μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ανταλλαγή στοιχείων και μέσω e-mails, με στόχο την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός, με την επιστροφή του από τι Βρυξέλλες, σήμερα αργά το απόγευμα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αγροτικές κινητοποιήσεις αφού μέχρι το ραντεβού του με τους εκπροσώπους των αγροτών το μεσημέρι της Δευτέρας θα πρέπει να έχει καταλήξει στις κυβερνητικές προτάσεις για την εκτόνωση της κρίσης.
Στην εν λόγω συνάντηση πιθανότατα δεν θα προσέλθουν οι αγρότες του κόμβου της Νίκαιας -έχουν συγκαλέσει για το μεσημέρι της Κυριακής πανελλαδική σύσκεψη- ούτε και οι αγρότες της Κρήτης.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προτείνει στους αγρότες νέους μειωμένους συντελεστές εισφοράς στο εισόδημά τους για το 2017-2018, ενώ δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τον ΟΓΑ και το πιο πιθανό είναι ότι η διατήρησή του κρατείται από την κυβέρνηση ως «όπλο» πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αύριο Σάββατο ολοκληρώνεται στη Βουλή και η συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα, όπου αναμένεται ο πρωθυπουργός να αναφερθεί τόσο στο αγροτικό όσο και στις εξελίξεις στο προσφυγικό μετά τη Σύνοδο Κορυφής.