«Οι επιθέσεις προς την κυβέρνηση σχετικά με τη ρύθμιση του τομέα των Μέσων Ενημέρωσης δεν έχουν τέλος. Πρώτα ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών και η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, κατόπιν το μητρώο on-line media και σήμερα η τροπολογία για την παράλληλη απασχόληση σε ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ ΑΕ και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» ανέφεραν το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικοί κύκλοι.
Τόνισαν επίσης ότι «το “σφάλμα” της κυβέρνησης είναι ότι προσπαθεί να βάλει τάξη σ' ένα τοπίο που μέχρι σήμερα ήταν θολό».
«Ως φαίνεται την “καινοτομία” αυτή υπάρχουν και κάποιοι που δεν την αντέχουν», κατέληξαν οι ίδιοι κύκλοι.
Νωρίτερα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι το 2007 κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νόμο 3592 «Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις», που είχε φέρει ο τότε υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας δήλωνε στη Βουλή ότι η γενική του άποψη είναι πως δεν πρέπει να εκχωρούνται πάρα πολλές εξουσίες στις ανεξάρτητες αρχές.
Σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Στέφανος Μάνος (το 2004 είχε μπει στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ) επέκριναν την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. που με τον νόμο αυτό προωθούσε οκτώ ή και δέκα κανάλια, ενώ σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη και τα έξι κανάλια ήταν περισσότερα από όσα σήκωνε η αγορά.
Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, επικαλούμενες στοιχεία της «Εργάνης», ότι οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια δεν είναι 15.000, αλλά συνολικά όλα μαζί τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας έχουν 2.639 εργαζόμενους.
Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι δεν έχει βάση ο ισχυρισμός ότι κινδυνεύει η δουλειά 15.000 ανθρώπων, επικαλούμενες στοιχεία από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σύμφωνα με τα οποία η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως επί πλείστον είναι προβληματική ενώ κυρίαρχες είναι οι ευέλικτες μορφές εργασίες.
Τι απαντά η ΕΙΤΗΣΕΕ
Απάντηση στο non paper της κυβέρνησης έδωσε με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια είναι 15.000.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι με τον νέο νόμο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες και τα 400 άτομα ανά κανάλι που αυτός υπαγορεύει, από τους τωρινούς 2.639 εργαζόμενους, με μαθηματική ακρίβεια θα χάσουν τη δουλειά τους 1.000 άνθρωποι.
Στην ανακοίνωση επίσης επισημαίνεται ότι τα κανάλια μέλη της τηρούν την εργατική νομοθεσία, και χρησιμοποιούν –όπως πολλές επιχειρήσεις και το Δημόσιο- ευέλικτες μορφές εργασίας όπου χρειάζεται, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν τις απαγορεύει.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει ότι εάν ο αριθμός των καναλιών μειωθεί σε τέσσερις σταθμούς, θα μειωθεί ανάλογα και το παραγόμενο περιεχόμενο και έτσι, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι χρειάζονται 400 άτομα ανά κανάλι δεν στέκει, καθώς το συνολικό προσωπικό που χρειάζεται αντίστοιχα της δεδομένης παραγωγής, είναι σταθερό.
Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει την προπαγάνδα την οποία χρησιμοποιεί, για να θολώσει τα νερά».