Αγνοήθηκε από το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ της Ουαλίας η αυστριακή θέση για την αναζήτηση εναλλακτικής επιλογής όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε σε δηλώσεις της στα αυστριακά ΜΜΕ, η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Ούρσουλα Πλάσνικ, στο Νιούπορτ βρέθηκε μόνη της –απομονωμένη- απέναντι σε «24» και «δεν βρήκαμε τη σαφή υποστήριξη των άλλων».
Σύμφωνα με την κ. Πλάσνικ, η Τουρκία με τη μονομερή δήλωσή της περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιούργησε ένα «έλλειμμα εμπιστοσύνης το οποίο πρέπει να απαλειφθεί».
Στα δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου γίνεται εκ νέου εκτενής αναφορά στη θέση της αυστριακής κυβέρνησης που δεν είχε απήχηση στο Ατυπο Συμβούλιο, αλλά τονίζεται συγχρόνως πως υπέρ «μόνον προνομιακής σχέσης» της Τουρκίας με την Ε.Ε. αντί της πλήρους ένταξης, τάσσεται η αρχηγός της γερμανικής αντιπολίτευσης και πιθανότατα μελλοντική καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ.
Γίνεται επίσης αναφορά στον προβληματισμό της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα, και στη μη επίτευξη συμφωνίας στο Νιούπορτ στην υιοθέτηση μιας «αντιδήλωσης», κάτι που, όπως σημειώνεται σχετικά, παραπέμφθηκε στην επικείμενη σύνοδο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων και στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 26 Σεπτεμβρίου.
Σε σχόλιο της σχετικά με την επιμονή της Αγκυρας στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ» σημειώνει πως κανείς δεν μπορεί να είναι μέλος μιας λέσχης της οποίας απορρίπτει ένα μέρος. Τονίζει στη συνέχεια πως πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα και όχι μόνον η αοριστολογία για το ότι «κατά κάποιο τρόπο η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στην Κύπρο».
Ως «αμφιλεγόμενη και ανεύθυνη» σχολιάζει την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η έγκυρη εφημερίδα «Ντι Πρέσε». Οπως γράφει η εφημερίδα, η απόφαση είναι αμφιλεγόμενη γιατί χρησιμοποιούνται «δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς στην περίπτωση της Κροατίας προβάλλεται ως κώλυμα η μη έκδοση ενός εγκληματία πολέμου, ενώ από την άλλη στην Τουρκία επιτρέπεται να παραβαίνει αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Για την «Ντι Πρέσε» η απόφαση της ΕΕ είναι ανεύθυνη, μια και η ίδια, ενώ βρίσκεται σε μια κρίση αποφασίζει παρόλα αυτά την ένταξη μιας τεράστιας και όχι τελείως σταθερής χώρας.