Η γερμανοτουρκική πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των μεταναστευτικών ροών συζητείται σήμερα και αύριο στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συμφώνησαν να ζητήσουν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση των διακινητών στο Αιγαίο.
«Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής», ανέφερε η Μέρκελ.
Από την πλευρά του γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Άμυνας θα μελετήσουν πολύ σοβαρά το αίτημα για βοήθεια που διατυπώθηκε από την Τουρκία και τη Γερμανία.
«Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ εκτίμησε σε σημερινή του συνέντευξη στο γερμανικό δίκτυο συντακτών ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών».
Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να αναλάβει αναγνωριστικό ρόλο, προκειμένου να μπορεί να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά η εγκληματική δράση των διακινητών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η χώρα του οποίου κυριαρχεί στη Συμμαχία, δήλωσε ότι θέλει να συνεργαστεί με τους συμμάχους του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.
Πηγή της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι «επί του παρόντος το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται άμεσα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».
Την ίδια ώρα, η Αθήνα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντούν στη γερμανοτουρκική πρόταση ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Τα παραπάνω ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και διευκρίνισε ότι πρόταση για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν τέθηκε.
naftemporiki.gr