Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις διαπραγματεύσεις της καγκελαρίου με την Αγκυρα, τις οποίες θα έπρεπε να διεξάγει η Ε.Ε., αλλά εδώ που φτάσαμε οι τύποι δεν τηρούνται, τα προσχήματα αποδομούνται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πρόταση για ανάμιξη του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών. Τι θα κάνει η Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάποια μέλη της οποίας είχαν εμπλοκή στη Συρία, είναι άλλη ιστορία. Λύση να ,ναι κι ό,τι να ,ναι, ποια παράλια ή ποια σύνορα θα φυλάνε; Οσο για τα hot spots, στα σύνορα με τη Συρία δεν θα ,πρεπε να ,ναι; Πρέπει να διασχίσουν όλη την Τουρκία και το Αιγαίο οι εξαθλιωμένοι από τον πόλεμο άνθρωποι για να καταγραφούν;
Καταγράφονται πολλά ερωτήματα, πολιτικών θύματα, αλλά και μια βεβαιότητα για την τουρκική συχνότητα και τη γερμανική ταυτότητα. Οταν η Αγκυρα αποδέχεται κάτι, τότε σίγουρα την ευνοεί και όταν δίνει κάτι το Βερολίνο γι’ άλλους βαρά το μαντολίνο.
Εχει τουλάχιστον εγγυήσεις επιτυχίας η νέα φαιά πρόταση; Οσες και το λεγόμενο Action Plan μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο είχε μόλις τρεις μήνες ζωής. Αποχαιρέτα το το σχέδιο δράσης, τώρα μπαίνουν μπρος ανειλημμένες αποφάσεις και δράσεις, τα τρία δισ. είναι απλώς προφάσεις και ο αποδιοπομπαίος τράγος ναυαγεί σε άλλες φάσεις, ενώ πέφτουν για την τιμή των όπλων και κάποιες προτάσεις.
Δεν εννοούμε φυσικά το «σχέδιο Β» των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ, που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των συνόρων των βαλκανικών χωρών, αλλά την ολλανδική πρόταση του ηγέτη των Εργατικών -το κόμμα του Ντέισελμπλουμ- και κυβερνητικού εταίρου Ντίντρικ Σάμσον. Που τι λέει; Να υποδέχεται η Ευρώπη 250.000 πρόσφυγες τον χρόνο από την Τουρκία. Η Ευρώπη που έχει γίνει 28 κομμάτια και έχει χαθεί σε δύσβατα μονοπάτια;
Δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια αμφιβολίας. Η απομόνωση δεν είναι θέμα φαντασίας. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές κινήσεις και κυριαρχικές αμφισβητήσεις. Εδώ ταιριάζει το ευκλείδειο «καήκαμε».