Στην τελετή απονομής του 4ου βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» στην Unesco στο Παρίσι, παραβρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο οποίος πριν από την έναρξη της τελετής, είχε συνομιλίες στην Unesco με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού, Κοϊτσίρο Ματσουούρα.
Ο κ. Τατούλης τόνισε προς τον κ. Ματσουούρα το ζωηρότατο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ζήτησε δε να συνεχίσει η Unesco να ασχολείται με το ζήτημα αυτό, παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς τον πίνακα της "Μόνα Λίζα" χωρίς τα μάτια της. Ο κ. Ματσουούρα από την πλευρά του, τον διαβεβαίωσε ότι η Unesco δεν πρόκειται να παύσει να ενδιαφέρεται για το μεγάλο αυτό θέμα, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που υπάρχουν.
Ο κ. Τατούλης ανέπτυξε στη συνέχεια στον κ. Ματσουούρα όπως και στον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Φρανσέσκο Μπανταρέν, μια σειρά προτάσεων που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της νέας, εξαιρετικά δραστήριας πολιτικής της στο χώρο του πολιτισμού, όπως :
- Την πρόθεσή της να προτείνει τη δημιουργία Μουσείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα καλύπτει από πλευράς εκθεμάτων τα μνημεία της περιοχής Ν.Α. Ευρώπης, όπως και τη δημιουργία Συντονιστικού Γραφείου της Unesco στη μακεδονική πρωτεύουσα, που θα ασχολείται με τα ίδια θέματα και του οποίου τα έξοδα λειτουργίας θα καλύπτει η Ελληνική κυβέρνηση.
- Τη σύγκληση διάσκεψης των υπουργών Πολιτισμού των Μεσογειακών κρατών.
- Τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, για μια εκ νέου διευκρίνιση των κριτηρίων και του προσδιορισμού της έννοιας της εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας, για την εγγραφή των τοπίων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του διεθνούς Οργανισμού όπως και την πραγματοποίηση Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη, η οποία προβλέπεται να γίνει το 2009 μετά την εκλογή της Ελλάδας στην Επιτροπή αυτή.
Ο κ. Τατούλης επιβεβαίωσε το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την διάσωση και την καλύτερη δυνατή συντήρηση παγκόσμιων πολιτιστικών μνημείων, όχι μόνον της Αγίας Σοφίας και των ελληνικών μνημείων της Μικράς Ασίας, αλλά και αυτών που βρίσκονται σε άλλες περιοχές όπως στην Καμπούλ, στην Ασία και στην Ευρώπη, επισήμανε δε το σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Unesco σε αυτή την προσπάθεια. Ο έλληνας υφυπουργός Πολιτισμού παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι η πολιτική της Ελλάδας στον χώρο του πολιτισμού δεν έχει αποκλειστικά επίκεντρο τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά έχει ως αφετηρία την ευαισθησία της έναντι των μνημείων που πρέπει να συγκινούν όλους τους πολιτισμένους πολίτες του κόσμου.
Οι κκ. Ματσουούρα και Μπανταρέν ευχαρίστησαν τον έλληνα υφυπουργό για τη στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Unesco και για την ενεργό ελληνική συμβολή σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλει η διεθνής Οργάνωση.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco πρέσβης, Γιώργος Αναστασόπουλος, που συνόδευε τον υφυπουργό Πολιτισμού, ανέφερε ότι την προσεχή εβδομάδα θα επιδοθεί στον κ. Ματσουούρα επιταγή 350 χιλιάδων δολαρίων, με την οποία συμπληρώνει η ελληνική κυβέρνηση την συμβολή της για την αποκατάσταση του Μουσείου της Καμπούλ (Αφγανιστάν), όπως και επιταγή 100 χιλιάδων δολαρίων για τα μνημεία του Κοσόβου.
Ο κ. Αναστασόπουλος παρέθεσε προηγουμένως πρόγευμα προς τιμήν του κ. Τατούλη στο οποίο παρακάθισαν όλοι σχεδόν οι πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού ( ΗΠΑ, Κίνα, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία), ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Unesco πρέσβης της Γερμανίας, πολλοί πρέσβεις, η γενική υποδιευθύντρια της Unesco κ. Ριβιέρ, ο αναπληρωτής γενικός δ/ντής Πολιτισμού κ. Μπουσνάκι, ο μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και άλλοι επίσημοι.
Ακολούθησε η τελετή επίδοσης του 4ου βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», στο ιστορικό χωριό της Περσίας Μαϊμάντ με τον αγροτο-ποιμενικό χαρακτήρα πολιτιστικού τοπίου 2000 και πλέον χρόνων, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε ο έλληνας υφυπουργός Πολιτισμού και ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν του στους χώρους της Unesco, που παρέθεσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης κ. Αναστασόπουλος.