Τα τελευταία δύο χρόνια πυρκαγιές μαστίζουν τη βορειοδυτική Τασμανία και συγκεκριμένα το δάσος Γκοντουάνα, που περιέχει δέντρα ηλικίας πάνω από 1.000 ετών και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.
Οι εξαιρετικά ξηρές συνθήκες τα τελευταία δύο χρόνια αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, και μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται σε όλη την περιοχή, καταστρέφοντας χιλιετίες ιστορίας. Καθώς ο κόσμος γίνεται θερμότερος και ξηρότερος, είναι πιθανό ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Περισσότερα από 89.000 στρέμματα έχουν καεί από 100 πυρκαγιές που ξεκίνησαν από αστραπές στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Είχε προηγηθεί η ξηρότερη άνοιξη στην ιστορία της περιοχής, γεγονός στο οποίο έπαιξε ρόλο το φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Ωστόσο, η μείωση των βροχοπτώσεων εκτείνεται βαθύτερα στο παρελθόν, καθώς από τον Ιανουάριο του 2014 έως και 1193 χιλιοστά βροχοπτώσεων έχουν χαθεί, ισοδύναμη ποσότητα βροχής που κανονικά σημειώνεται σε διάρκεια μισού έτους. Επίσης υπάρχει μία γενικότερη τάση μείωσης βροχοπτώσεων από το 1970 σε όλη την Τασμανία, που επηρεάζει περαιτέρω τα οικοσυστήματα.
Αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για πυρκαγιές, με τρόπο σπάνιο για ένα τροπικό δάσος, ενώ οι θερμοκρασίες τον περασμένο μήνα ήταν δύο βαθμούς Κελσίου άνω του μέσου όρου.
Επειδή η φωτιά είναι τόσο σπάνια σε αυτά τα τροπικά δάση, τα δέντρα που βρίσκονται εκεί είναι ακατάλληλα για την αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών και καταστρέφονται γρήγορα. Αυτά τα δέντρα έχουν περάσει εκατομμύρια χρόνια προσαρμοζόμενα σε αργές μεταβολές κλίματος. Ωστόσο ο σημερινός ρυθμός αλλαγής δεν έχει προηγούμενο για αυτή τη χρονική περίοδο.
Οι θερμοκρασίες μάλιστα μπορούν να αυξηθούν έως και κατά πέντε βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δε μειωθούν. Αυτός ο ρυθμός κλιματικής αλλαγής θα είναι ο ταχύτερος τα τελευταία 65 εκατομμύρια χρόνια και θα επηρεάσει όχι μόνο την Τασμανία, αλλά την πλειοψηφία των οικοσυστημάτων του πλανήτη.