Για τους νέους που φτάνουν σήμερα στο τέλος της σχολικής διαδρομής τους, το απολυτήριο δίπλωμα έχει γίνει πλέον ο κανόνας. Ανω του 70% επιτυχία σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση την Ισπανία (68%), τη Σλοβακία (57%), την Τουρκία (41%) και το Μεξικό (36%), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Γερμανία και Ελλάδα βρίσκονται επικεφαλής (επιτυχία άνω του 95%) και το Μεξικό τελευταίο (36%).
Η Γαλλία βρίσκεται στη 12η θέση (μεταξύ 21 χωρών) της κατάταξης αυτής, με λίγο πάνω από 80% επιτυχία των υποψηφίων στο απολυτήριο δίπλωμα (baccalaureat) το 2003. Βρίσκεται μπροστά από τις ΗΠΑ (74%, 16η θέση), αλλά πίσω από τη Γερμανία, που είναι πρώτη στον κατάλογο, και την Ελλάδα (επιτυχία άνω του 95%).
Ο ΟΟΣΑ υπενθυμίζει πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά στην Κορέα, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, όπου μόνον ένας ενήλικας στους δύο που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1950, αποκτούσε δίπλωμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ενας στους τρεις νέους που προέρχονται από βιομηχανικές χώρες (32%) παίρνει διπλωμα πανεπιστημιακού επιπέδου. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν 50% στην Αυστραλία και τη Φινλανδία και πάνω από 40% στην Πολωνία. Με ποσοστό λίγο πάνω από το 25%, η Γαλλία βρίσκεται στην κατάταξη αυτή στη 15η θέση μεταξύ 21 χωρών, μπροστά από τη Γερμανία (20%), αλλά πίσω από τη Βρετανία (38%) και την Ισλανδία (43%).