Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μπορεί να ξένισε πολλούς, τόσο εντός όσο και εκτός Νέας Δημοκρατίας, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ωστόσο όσο περνούν οι ώρες και τα επιτελεία των υποψηφίων κάνουν τις δικές τους αναλύσεις, προκύπτουν κάποια ποιοτικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε βάλει τις βάσεις για την εκλογή του πολύ πριν την πρώτη Κυριακή.
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης έπεισε το εκλογικό σώμα της Ν.Δ. ότι μπορεί και λόγω ηλικίας να αντιπολιτευθεί καλύτερα τον Αλέξη Τσίπρα από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Την ίδια ώρα ο κ. Μεϊμαράκης απώλεσε μεγάλο μέρος της δυναμικής του με την πολιτική της σκληρής αντιπαράθεσης με συνυποψήφιούς του, όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και με στελέχη του κομματικού μηχανισμού όπως ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ήταν ένα λάθος που «πλήρωσε» και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο οποίος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος κράτησε σχετικά χαμηλούς τόνους, εμφανίστηκε ως το βασικό αντίπαλο δέος του κ. Μεϊμαράκη. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας χαμηλούς τόνους προτάσσοντας την ανάγκη ανανέωσης του κόμματος. Αυτό του επέτρεψε να κρατήσει ανοιχτές τις γέφυρες επικοινωνίες με τους άλλους δύο συνυποψήφιούς του, τον Αδ. Γεωργιάδη και τον Απ. Τζιτζικώστα, κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό στην τελική αναμέτρηση της Κυριακής.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δεν «στρογγύλεψε» ποτέ το λόγο του, χαρακτηριστικό άλλωστε που τον συνοδεύει σε όλον του τον πολιτικό βίο, κάτι για το οποίο «κατηγορήθηκε» ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ για παράδειγμα με την υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης στη Βουλή διαφοροποιήθηκε και με τη σκληρή δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι εν όψει της δεύτερης Κυριακής χρειαζόταν και ήδη είχε λάβει τη στήριξή της. Ήταν μια κίνηση «ματ» κ. Μητσοτάκη κατά πολλούς.
Το κεφάλαιο του Κώστα Καραμανλή και του ρόλου που έπαιξε η στάση του στην τελική εκλογή Μητσοτάκη, κατά τα επιτελεία της Ν.Δ., είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που δεν μπορεί να αναλυθεί εύκολα. Ωστόσο και εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατήθηκε εκτός της κυρίαρχης σύγκρουσης Καραμανλή - Σαμαρά την ώρα που ο κ. Μεϊμαράκης καταγράφηκε ως ο εκλεκτός του κ. Καραμανλή και ο κ. Τζιτζικώστας ως ο εκλεκτός του κ. Σαμαρά. Είναι κάτι που τελικά «πλήρωσαν» και οι δύο αφού το εκλογικό σώμα της Ν.Δ. αποστασιοποιήθηκε από τους εκλεκτούς και τα «δαχτυλίδια».
Δύο μόνο ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση της ψήφου των Νεοδημοκρατών: ο κ. Μεϊμαράκης αναδείχθηκε πρώτος σε 31 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες, παρά ταύτα η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μεγάλες περιφέρειες -όπως εκείνη της Αττικής όπου έλαβε ποσοστό 57%- ήταν καθοριστική.
Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης σε απόλυτο αριθμό ψήφων μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής έλαβε λιγότερες ψήφους. Ειδικότερα, ενώ στον πρώτο γύρο έλαβε 157.819 ψήφους, στον δεύτερο συγκέντρωσε περίπου τον ίδιο αριθμό, δηλαδή 157.224 ψήφους
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα στη Ν.Δ. τηρώντας το πρόγραμμα των 100 ημερών. Πιθανότατα στις 26 με 28 Φεβρουαρίου θα πάει σε έκτακτο συνέδριο ώστε να «κλειδώσει» τη φυσιογνωμία του κόμματος. Οι αλλαγές σε επίπεδο προσώπων θα είναι σαρωτικές, τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ στον κομματικό μηχανισμό θα μπουν και νέα φρέσκα πρόσωπα που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία σχέση με τη Ν.Δ. Επίσης το κόμμα θα αλλάξει έδρα και από τη Λεωφόρο Συγγρού θα μεταφερθεί σε άλλο χώρο μικρότερο, φθηνότερο και λειτουργικότερο.