Το χρυσό παλάτι του αυτοκράτορα Νέρωνα, τα μεσαιωνικά τείχη της Σιένα και τα θεμέλια της Βενετίας θα λάβουν την απολύτως αναγκαία χρηματοδότηση για αποκαταστάσεις, καθώς η Ιταλία ενέκρινε σχέδιο αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ για να προστατέψει την πολιτιστική της κληρονομιά.
Η φροντίδα μνημείων τέχνης και αρχιτεκτονικής χιλιάδων ετών είναι ένα συνεχές πρόβλημα στην Ιταλία, ενώ αρκετοί ιστορικοί χώροι έχουν μείνει σε κρίσιμη κατάσταση λόγω περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό και κακής διαχείρισης.
Τα τείχη που προστάτευαν τη Σιένα κατά τον Μεσαίωνα είναι μεταξύ των χώρων που θα αποκατασταθούν, συγκεκριμένα με 2,2 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.
Το επενδυτικό σχέδιο παρουσιάστηκε αμέσως αφού η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2016, ο οποίος αυξάνει τις δαπάνες για τον πολιτισμό. Μεταξύ των σχεδίων είναι και η παροχή επιδομάτων σε δεκαοκτάχρονους για να μπορούν να πηγαίνουν στον κινηματογράφο και σε παρόμοιες δράσεις.
Από το συνολικό ποσό, 13 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την αναστήλωση του χρυσού παλατιού που έχτισε ο Νέρωνας στη Ρώμη ως μνημείο στον εαυτό του, αλλά το οποίο έθαψε ο μετέπειτα αυτοκράτορας Τραϊανός.
Το «Χρυσό Παλάτι» του Νέρωνα ή «Domus Aurea», όπως ονομάζεται στα λατινικά, χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα στους πρόποδες ενός λόφου με μαγευτική θέα στο Κολοσσαίο.
Ο Νέρωνας έχτισε το παλάτι του μετά τη μεγάλη φωτιά της Ρώμης, και το χρησιμοποιούσε ως εξοχικό. Με τοίχους καλυμμένους από φύλλα χρυσού, ημιπολύτιμους λίθους και μοναδικές τοιχογραφίες, το παλάτι του Νέρωνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής εκείνης της περιόδου.
Πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για διάφορα έργα τα οποία έχουν σκοπό να στηρίξουν την πόλη των καναλιών, τη Βενετία.
Μεταξύ άλλων, οι πολιτιστικοί χώροι θα αποκτήσουν συστήματα ασφαλείας όπως συναγερμούς και κάμερες, όπως ανέφερε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες αυτές θα ανέλθουν στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
naftemporiki.gr