Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι δηλώνουν επισήμως ανάπηροι και λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από το κράτος χωρίς να το δικαιούνται, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τη νέα κάρτα λειτουργικότητας που θα καθιερωθεί από το 2006. Με το νέο σύστημα αξιολόγησης που έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα αποκλείονται όλοι όσοι μέχρι σήμερα έπαιρναν επίδομα χωρίς να το δικαιούνται πραγματικά.
Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κακλαμάνης καμιά πραγματική αναπηρία δεν θα αποκλειστεί, καθώς δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να αδικηθούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη από τη φροντίδα και τα βοηθήματα του κράτους.
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν μαύρες λίστες με τις περιοχές που εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά αναπηρίας σε σύγκριση με το σύνολο του πληθυσμού. Ηδη, όπως εξήγησε, έχουν μεταβεί στις περιοχές αυτές της χώρας ειδικοί ελεγκτές προκειμένου να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο βγήκαν αυτές οι αναπηρικές συντάξεις. Μεταξύ άλλων πρόκειται για περιοχές του Πειραιά, την Αιτωλοακαρνανία, τα Δωδεκάνησα και άλλες, όπου εκτιμάται ότι μία στις τρεις αναπηρικές συντάξεις χορηγείται παράτυπα.
Οπως είπε υφυπουργός Πρόνοιας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η νέα κάρτα λειτουργικότητας δεν θα δίνει τόση έμφαση στα αίτια της αναπηρίας αλλά στη βελτίωση των συνθηκών ζωής του αναπήρου, ενώ οι διαδικασίες έκδοσής της δεν θα είναι χρονοβόρες, καθώς μια αίτηση σε Κέντρο εξυπηρέτησης Πολιτών αρκεί.
Όπως επίσης τονίστηκε, η αξιολόγηση που θα προηγείται της χορήγησης της κάρτας λειτουργικότητας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή στο εξής και θα περνά από κρατικά νοσοκομεία και αξιόπιστα ιδρύματα.