Αλ. Τσίπρας: Κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 20:59
UPD:21:28
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η ομιλία του Πρωθυπουργού.

A- A A+

Πρόσκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και τα κινήματα για «καθημερινό αγώνα» ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το σύμφωνο συμβίωσης. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής διάκριση, ιδιαίτερα ενάντια στον ρατσισμό», είπε και πρόσθεσε: «Αυτός ο αγώνας χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων, διαρκή εγρήγορση και πολιτικό θάρρος για να μην αφήσουμε το σκοτάδι να κερδίσει».

Με τα θεωρία της Βουλής να είναι κατάμεστα από πολίτες, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη «υπεράσπισης της ισοτιμίας απέναντι στο νόμο για όλους τους συμπολίτες μας». «Αναγνωρίζουμε την ισοτιμία σε όλους ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη ζωή και το θάνατο», είπε.

«Κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το κράτος που οδήγησε σε διεθνείς καταδίκες της χώρας μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι το σύμφωνο συμβίωσης μπορούσε να είχε ψηφιστεί νωρίτερα από την κυβέρνηση. «Κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης, έστω και καθυστερημένα. Όμως, αντί να πανηγυρίζουμε, ίσως θα έπρεπε να ζητήσουμε συγγνώμη σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι στερούνταν δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια, και ιδίως σε εκείνους που έχασαν τους συντρόφους τους, αλλά δεν είχαν δικαίωμα να σταθούν δίπλα τους στον πόνο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό ενδεχομένως να έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες από την κυβέρνησή μας».

«Ανοίγει κύκλος ισονομίας, σεβασμού στην προσωπικότητα, προς όλους. Είναι μία δέσμευση που πραγματοποιείται ως αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως «το ευχάριστο είναι ότι η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με τις κανονιστικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας». Η ελληνική κοινωνία «απέδειξε ότι δεν είναι τόσο φοβική και μίζερη όσο κάποιοι ήθελαν να την παρουσιάζουν», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «ιστορική δημοκρατική παρακαταθήκη, μία νίκη των δικαιωμάτων σε έναν διαρκή και χωρίς τέλος αγώνα με ορίζοντα την ισοελευθερία».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην έννοια της «ισοελευθερίας». «Είναι ένας ορίζοντας και απομακρύνεται κάθε φορά που κάνουμε ένα βήμα προς αυτή, όπως ο ορίζοντας. Όμως κάθε βήμα αφήνει αποτυπώματα. Αυτή η μικρή αλλαγή παράγει αποτελέσματα που βελτιώνει τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας και αυτό είναι κάτι. Η νομική αναγνώριση θα λύσει πολλά προβλήματα της καθημερινότητας των ομοφύλων. Το ίδιο κάνουμε και για τα ετερόφυλα ζευγάρια», είπε και τόνισε ότι «το κεντρικό σήμερα παραμένει η κοινωνική τομή που κάνουμε». «Ανοίγουμε δρόμους και πιστεύω ότι αυτοί θα δώσουν την δυνατότητα για νέους αγώνες που θα δικαιωθούν στο μέλλον», δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρωινή απόφαση της Βουλής για αναγνώριση της Παλαιστίνης. «Είναι σημαντική ιστορική μέρα για τη χώρα, τη Δημοκρατία, το κοινοβούλιο», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το ψήφισμα της Βουλής για την Παλαιστίνη αποτελεί ιστορικό βήμα ,και με ιδιαίτερο συμβολισμό για την περιοχή, αναγνώρισης του μακρόχρονου αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Αποτελεί ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και της φιλίας των δύο λαών. Αποτελεί ταυτόχρονα αγωνιώδες κάλεσμα στους διεθνώς εμπλεκόμενους να ακολουθήσουν τον δρόμο της συνεννόησης και της ειρήνης και για να παίξει η χώρα μας το ρόλο του διαμεσολαβητή. Η βία, ο αποκλεισμός του ελληνικού λαού».

«Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους την ανάγκη για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή