Σχεδόν τρία χρόνια πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004 παρουσίασε με ακρίβεια τις ποσότητες τροφίμων που θα απαιτηθούν για τη διατροφή των αθλητών, συνοδών, υπαλλήλων, εθελοντών, καθώς και των φιλάθλων που θα συγκεντρωθούν στους αθλητικούς χώρους, αλλά και τους χώρους των εκδηλώσεων.
Οι διατροφικές ανάγκες παρουσιάστηκαν σήμερα στα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) από τον εντεταλμένο σύμβουλο της εταιρείας Αθήνα 2004, Σπύρο Καπράλο.
Οπως έχει γίνει γνωστό, κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα διανεμηθούν συνολικά 15.800.000 γεύματα, ενώ στο Ολυμπιακό Χωριό θα δημιουργηθούν τρία εστιατόρια, με 250 μαγείρους και 250 βοηθούς (στο βασικό εστιατόριο θα υπάρχει δυνατότητα παρασκευής 6.000 γευμάτων την ώρα), θα απασχολούνται 2.000 με 2.500 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ ημερησίως θα προσφέρονται 50.000 γεύματα, θα καταναλώνονται 100 τόνοι φαγητού και θα συσσωρεύονται 54 τόνοι απορριμμάτων. Συνολικά θα καταναλωθούν 80.000 λίτρα γάλα, 20 τόνοι αυγά, 25 τόνοι τυροκομικά, 300 τόνοι φρούτα και λαχανικά, 36.000 δωδεκάδες αρτοσκευάσματα, 25.000 φραντζόλες ψωμί, 85 τόνοι θαλασσινά, 35 τόνοι πουλερικά και 120 τόνοι κρεάτων.
Προς το παρόν, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τζίρος του διατροφικού προγράμματος για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς αγώνες, αλλά είναι ενδεικτικό ότι το κόστος του επισιτιστικού προγράμματος μόνο για τις υποχρεώσεις της Οργανωτικής Επιτροπής αγγίζει τα 40 δισ. δρχ.