του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Τον πρώτο σκόπελο του προϋπολογισμού, που παραδοσιακά ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, πέρασε «αναίμακτα» το Σάββατο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση με 153 «Ναι» έναντι 145 «Όχι» σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών.
Ωστόσο για το Μαξίμου τα δύσκολα έρχονται με τις κύριες συντάξεις, τα εργασιακά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ να αποτελούν ήδη τα νέα πεδία αντιπαράθεσης με τους δανειστές.
Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι, τουλάχιστον έτσι δηλώνουν, να πάνε ακόμη και σε σύγκρουση, με τον πρωθυπουργό στην ομιλία του χθες να δίνει ένα δείγμα γραφής λέγοντας χαρακτηριστικά, «θα ματώσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια κι αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε».
Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, όλες τις προηγούμενες ημέρες, δεν συζητούν μείωση των κύριων συντάξεων αλλά και τις εργασιακές αλλαγές που ζητά μετ’ επιτάσεως το ΔΝΤ , όπως οι ομαδικές απολύσεις και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
Το πρώτο σοβαρό πεδίο σύγκρουσης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το οποίο οι δανειστές θέλουν ν α περάσει από τη Βουλή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
Ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης έχει δηλώσει ότι τα δίκτυα ενέργειας πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το πότε θα έρθει στη βουλή το δεύτερο πακέτο.
Ένα ακόμη σφοδρό πεδίο σύγκρουσης, αυτή τη φορά με την αντιπολίτευση, είναι και η στελέχωση του ΕΣΡ ώστε να «τρέξει» και η αδειοδότηση των καναλιών. Ήδη η κ. Βούτσης έχει προαναγγείλει ότι το θέμα θα συζητηθεί την Παρασκευή στη διάσκεψη των προέδρων.
Χθες ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, από το βήμα της Ολομέλειας, κάλεσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συναινέσουν άμεσα ώστε «να υπάρξει ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση και να εφαρμοστεί ο νόμος για την αδειοδότηση, αφού πέρασε 1,5 μήνας από την ψήφισήτου».