Επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους κυρίως στο ζήτημα του ασφαλιστικού διατύπωσε ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Όπως υποστήριξε, στο ζήτημα του ασφαλιστικού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τήρησαν μια στάση υπονομευτική στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης. Βάζουν την κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα των συνταξιούχων, σημείωσε.
Αυτοί που έχουν εφαρμόσει τόσες μειώσεις συντάξεις, που έκαναν το καταστροφικό PSI σήμερα αρνούνται να κατεθέσουν προτασεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού σε έναν συντεταγμένο διάλογο, είπε.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της «ώστε στο πλαίσο των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει να καταστήσουμε το ασφαλιστικό βιώσιμο χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις».
Ο διάλογος είπε θα γίνει συντεταγμένα, πρώτα στην οικονομική και κοινωνική επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και για τη στάση της στο ζήτημα της συνταγματικής μεταρρύθμισης αλλά και της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας:
«Το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκε πλήρως στο ανακοινωθέν της Συνόδου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ, τόσο στο θέμα του αναγκαίου διαλόγου για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όσο, όμως, και στα ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη δυνατότητα συνεννόησης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
»Ιδιαίτερα, δε, όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στη σύσκεψη να διαφωνεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά που δέχονται τις ροές».
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, παρόμοιες θέσεις δεν υπονομεύουν τη κυβέρνηση, υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας.
Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις εσωκομματικές της διαδικασίες, όμως η χώρα δεν μπορεί να περιμένει, τόνισε, επισημαίνοντας ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος «αλλά αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτείται είναι υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητα, πρόσθεσε όμως πως «δυστυχώς αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαου τα τελευταία πέντε χρόνια απέδειξαν ότι δεν τα έχουν».