Αλ. Τσίπρας: Τεράστιες οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στην ενέργεια

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 16:21
UPD:18:33
REUTERS/RONEN ZVULUN

Φωτογραφία από τη κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

A- A A+

Ελλάδα και Ισραήλ διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και επιβεβαίωσαν στις δηλώσεις τους το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ.

Οι δύο χώρες, τόνισε ο κ. Τσίπρας, έχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην έρευνα, την εξόρυξη και στη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται σε τροχιά στρατηγικής συνεργασίας, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να εστιάσουμε και σε άλλους τομείς και να τους αναπτύξουμε, όπως ο τουρισμός, η έρευνα, η τεχνολογία, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, οι θαλάσσιες μεταφορές και η συνεργασία μεταξύ επιστημονικών φορέων. 

Με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας όλων αυτών των τομέων, είπε ο Πρωθυπουργός, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διακυβερνητική συνεργασία, και τον Ιανουάριο του 2016 να υπάρξει συνάντηση για τα θέματα αυτά, πιθανότατα στην Ιερουσαλήμ, και αμέσως μετά -την επόμενη ημέρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας- να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Ισραήλ, κατά πάσα πιθανότητα στη Λευκωσία. Στόχος επίσης, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, να δούμε επί τάπητος πού θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα, πρακτικά βήματα, ώστε να μη μείνουν στα χαρτιά όλα αυτά.

Ειδική μνεία έκανε και στον τομέα των επενδύσεων και πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με πιο συγκεκριμένα και στέρεα βήματα στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και αξιοποίησης των ανθρώπινου δυναμικού των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε εν συνεχεία, ότι «είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για την απειλή του Ισλαμικού Κράτους», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στον συριακό εμφύλιο, στα βήματα της συμφωνίας της Βιέννης.

Επί τάπητος τέθηκε και το παλαιστινιακό ζήτημα, με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει τον προβληματισμό του για το αδιέξοδο και την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης.

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην τρομοκρατία από τη μία πλευρά και στη βία εναντίον αμάχων από την άλλη πλευρά» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα λύνονται μέσα από το διάλογο και την κατανόηση.

«Επιδιώκουμε να διαδραματίσουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο, με στόχο να ανοίξουμε παράθυρα επικοινωνίας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι βρίσκεται σε έναν ιστορικό τόπο, όπου συναντιέται η ιστορία και ο πολιτισμός διαφορετικών εθνών και θρησκειών, που ήταν πάντα τόπος συμβίωσης και διαφορετικών πολιτισμών.

Είναι ανάγκη, τόνισε, να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Μέσης Ανατολής, την ειρηνική συμβίωση θρησκειών και πολιτισμών. Θέλουμε να διαδραματίσουμε θετικό ρόλο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να πρυτανεύσει η λογική της συνεργασίας, η ειρήνη αντί του φόβου και της επιθετικότητας στο διαφορετικό.

Νετανιάχου: Θα ενθαρρύνω επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα

Έχουμε μία πολύ καλή και συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία με την Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν μια μακρά και διαρκή εταιρική στρατηγική σχέση, ενώ σημείωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν μπροστά τους μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν, όπως ο βίαιος θρησκευτικός φονταμενταλισμός, τονίζοντας ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

Ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό παραγωγικές, ενώ αναφέρθηκε στο τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ προς την Ελλάδα.

Αναγνωρίζω τις προσπάθειες που κάνετε για να μεταρρυθμίσετε την οικονομία, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στον κ. Τσίπρα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει. Ανέφερε μάλιστα ότι θα απευθύνει πρόσκληση στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μετά τη σύντομη, κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Επικρατείας Νίκος Παππάς, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή