Η ανθρωπιστική κρίση στο Πακιστάν και στο Κασμίρ, μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου και μια έκθεση για την κατάσταση της Υγείας, μονοπωλούν τις πρώτες σελίδες στη Βρετανία.
«Η χαμένη γενιά» είναι ο πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα Independent, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία ενός ηλικιωμένου χωρικού μέσα στα συντρίμμια να κρατάει σφιχτά το χέρι του νεκρού εγγονού του.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην σεισμόπληκτη περιοχή αναφέρεται στην απόγνωση των επιζώντων αλλά και στις λιγοστές ιστορίες διάσωσης με αίσιο τέλος. Σε άλλο άρθρο περιγράφεται ως ανεπαρκής και οκνηρή η αντίδραση των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στις τεράστιες ανάγκες των σεισμοπαθών.
Αναζητώντας επιζώντες
H Daily Telegraph σημειώνει ότι η κατάσταση στις περιοχές που έχει πλήξει ο Εγκέλαδος παραμένει εξαιρετικά τεταμένη. Οι επιζώντες επιρρίπτουν ευθύνες στο Στρατό και την κυβέρνηση για την αβελτηρία που επέδειξαν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις στρατιώτες αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα και καταστηματάρχες να καταδιώξουν με πέτρες και ξύλα αυτούς που προσπαθούν να λεηλατήσουν τα ερειπωμένα κτίρια.
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στο δράμα των Βρετανών υπηκόων πακιστανικής καταγωγής που δεν έχουν νέα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και αναγκάζονται να μεταβούν στις σεισμόπληκτες περιοχές για να αναζητήσουν, νεκρούς ή ζωντανούς τους συγγενείς τους.
Στη στήλη του αρχισυντάκτη διαβάζουμε ότι « ο σεισμός στην οροσειρά του Χιντουκούς συγκλόνισε τα θεμέλια της ινδοπακιστανικής μεθορίου στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Αλλά ο ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσάραφ, αρχικά καθυστέρησε να ανταποκριθεί στην παροχή βοήθειας και ελικοπτέρων από την αντίπαλο Ινδία και στη συνέχεια δέχθηκε μόνο τμήμα της προσφοράς».
Kαι η Τelegraph καταλήγει: «Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία του Πακιστάν παρείχε σπάνια ευκαιρία για βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά επιδεικνύοντας στενόμυαλη αντίληψη ο στρατηγός Μουσάραφ διέψευσε τις προσδοκίες των σεισμοπλήκτων και ζημίωσε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του».
Η «αγορά υγείας» απειλεί νοσοκομεία
H εφημερίδα Guardian, με τίτλο «κινδυνεύουν τα εξωτερικά ιατρεία από τις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» προβάλει ως πρώτο θέμα την έκθεση βρετανικής ελεγκτικής υπηρεσίας για τα επιζήμια αποτελέσματα της απελευθέρωσης της δημόσιας υγείας.
Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων με βασικό κριτήριο τον αριθμό των ασθενών που φροντίζουν και τον αριθμό των ιατρικών πράξεων που επιχειρούν μπορεί να οδηγήσει ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα στο κλείσιμο ζωτικών υπηρεσιών, όπως είναι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, διαπιστώνει η έκθεση.
Με το ίδιο θέμα ασχολούνται και οι Times στην πρώτη σελίδα. «Η ελευθερία επιλογής του ασθενούς ζημιώνει τα νοσοκομεία, λέει ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΣΥ» είναι ο τίτλος της λονδρέζικης εφημερίδας. Το σύστημα χρηματοδότησης με βάση ποσοτικά και όχι ποιοτικά κριτήρια που εισήχθη το 2004 σε ορισμένες υπηρεσίες υγείας μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, περιορίζοντας σε βάθος χρόνου την ελευθερία επιλογής των ασθενών, αφού ολόκληροι θάλαμοι, τμήματα ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία οδηγούνται σε κατάρρευση, προειδοποιεί η έκθεση, σύμφωνα με τους Times.
ΠΗΓΗ: BBC