Με επιτυχία προσγειώθηκε σήμερα στο Καζακστάν, η διαστημική κάψουλα «Soyuz», με επιβάτες τον Ρώσο κοσμοναύτη Σεργκέϊ Κρικάλεφ, τον Αμερικανό αστροναύτη, Τζων Φίλιπς και τον Αμερικανό «τουρίστα του διαστήματος», επιχειρηματία Γκρέγκορι Ολσεν.
Ο «τουρίστας του διαστήματος», Αμερικανός επιχειρηματίας Gregory Olsen.
Οι δύο αστροναύτες είχαν παραμείνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) επί έξι μήνες. Ο πολυεκατομμυριούχος Γκρέγκορι Ολσεν φέρεται να πλήρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια για το ταξίδι στο διάστημα και τη διαμονή του στο Σταθμό επί μία εβδομάδα.
Tα μέλη της 11ης αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο Rώσος Σεργκέϊ Κρικάλεφ κι ο Αμερικανός Τζων Φίλιπς, καθώς κι ο τρίτος τουρίστας του διαστήματος, Αμερικανός επιχειρηματίας Γκρέγκορι Ολσεν, εγκατέλειψαν τον σταθμό με προορισμό τη Γη λιγο μετά τα μεσάνυχτα, με μία διαστημική κάψουλα τύπου «Soyuz», ανακοινώθηκε από το ρωσικό κέντρο ελέγχου διαστημικών πτήσεων.
Στις 00:49', ώρα Ελλάδος, το διαστημικό σκάφος «Soyuz», αποκολλήθηκε και άρχισε την κάθοδό του», ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κέντρου. Η προσγείωση του αναμενόταν σήμερα στις 04.09, ώρα Ελλάδος στις στέπες του Καζακστάν.
Οι Κρικάλεφ και Φίλιπς βρίσκονταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τις 17 Απριλίου. Ο Ολσεν νοίκιασε τη θέση του, μέσω της εταιρείας Space Adventures, και εξασφάλισε το δεξιό κάθισμα, το οποίο δεν διαθέτει μοχλούς πλοήγησης στο «Soyuz», αφού είχε εξασκηθεί 1.500 ώρες στην Πόλη των Αστέρων, κοντά στη Μόσχα, και στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.
Ο Ολσεν έγινε ο τρίτος «τουρίστας του διαστήματος» μετά τον Αμερικανό Ντένις Τίτο το 2001, και τον Νοτιο-Αφρικανό, Μαρκ Σάτλγουερθ, το 2002.