Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ISIS, συγκλόνισαν όλον τον κόσμο- και φυσικά ο κυβερνοχώρος δεν θα ήταν δυνατόν να μείνει αμέτοχος. Πέραν της θύελλας σχολίων και δημοσιεύσεων σχετικά με το θέμα που προέκυψε στα social media, δείχνει να είναι σε εξέλιξη μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της γνωστής διεθνούς συλλογικότητας χάκερ, Anonymous, και του ISIS, το οποίο, ως γνωστόν, παρουσιαζόταν εξαρχής ιδιαίτερα δραστήριο στο Διαδίκτυο, με έμφαση σε σκοπούς προπαγάνδας και στρατολόγησης.
Μερικές ημέρες πριν οι Anonymous σε μήνυμά τους με βίντεο και tweet ανακοίνωναν ότι «είναι σε πόλεμο» με το Daesh (Ισλαμικό Κράτος), τονίζοντας ότι «είμαστε καλύτεροι χάκερ».
Σε αυτό το πλαίσιο, της προαναγγελθείσας «επιχείρησης ISIS» (της «μεγαλύτερης ποτέ», όπως έχει αναφερθεί), όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Independent, ακτιβιστές των Anonymous έχουν αρχίσει ήδη τη διαρροή λιστών, στοιχείων και λεπτομερειών γύρω από φερόμενους λογαριασμούς εξτρεμιστών στο Twitter και προσωπικών πληροφοριών, επιδιώκοντας το κατέβασμα σελίδων και λογαριασμών που έχουν να κάνουν με στρατολόγηση μελών, καθώς και στοιχείων για τις ταυτότητες αυτών που εμπλέκονται. Όπως αναφέρει ο Independent, τουλάχιστον σε μία περίπτωση post υπάρχουν λεπτομέρειες για τη διεύθυνση ενός ατόμου που φέρεται να λειτουργεί ως στρατολογητής για το ISIS στην Ευρώπη. Επίσης, ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι έχουν κατεβεί ήδη κάποιοι λογαριασμοί και sites. Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα κατά του ISIS είχε αρχίσει λίγο μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo, περιλαμβάνοντας επιθέσεις κατά εξτρεμιστικών sites και εντοπισμού ύποπτων λογαριασμών στο Twitter, οπότε η #OpISIS δείχνει να αποτελεί κλιμάκωσή της.
Ωστόσο, η «κήρυξη πολέμου» δεν φαίνεται να έμεινε αναπάντητη: Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Business Insider, κανάλι στο Telegram, το οποίο θεωρείται ότι σχετίζεται με χάκερ του ISIS, έστειλε μήνυμα στους followers με οδηγίες για την αποφυγή «χακαρίσματος» από τους Anonymous, τους οποίους μάλιστα χαρακτήρισε «ηλίθιους». Το μήνυμα (με οδηγίες όπως «μην ανοίγετε links αν δεν είστε σίγουροι για την πηγή», «να αλλάζετε IP διευθύνσεις συνέχεια», «μη μιλάτε σε άτομα που ξέρετε μέσω Telegram ή Twitter» κλπ) κυκλοφόρησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα αραβικά.
Επίσης, σημειώνεται πως ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι οι επιθέσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να θωρακιστεί η Βρετανία απέναντι σε ηλεκτρονική επίθεση. «Το ISIL (άλλη ονομασία του ISIS - Iσλαμικού Κράτους) χρησιμοποιεί ήδη το Ίντερνετ για σκοπούς προπαγάνδας... Δεν έχουν καταφέρει να το χρησιμοποιήσουν για να σκοτώσουν ακόμα ανθρώπους, με επιθέσεις στις υποδομές μας μέσω κυβερνοεπίθεσης, αλλά ξέρουμε ότι θέλουν να το κάνουν και κάνουν ό,τι μπορούν για αυτό».
Σύμγωνα με το Reuters, ο Όσμπορν επεσήμανε ότι οι δαπάνες πάνω στην κυβερνοασφάλεια σχεδόν διπλασιάζονται, φτάνοντας τα 1,9 δισ. λίρες, ως το 2020 (εν μέσω περικοπών δαπανών), καθώς το Ίντερνετ αποτελεί έναν «σημαντικό άξονα πιθανής τρωτότητας». Επίσης, τόνισε ότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί πριν τα γεγονότα στο Παρίσι.