Ο τιμηθείς με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2005 Χάρολντ Πίντερ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/13/1107321.htm στο ρεπερτόριο των αθηναϊκών σκηνών αρχίζει να εισχωρεί μετά τον «Επιστάτη» («The Caretaker») που σκηνοθετεί το 1965 στο Θέατρο Τέχνης ο Κάρολος Κουν.
Με αφορμή και τον τίτλο του θεατρικού του έργου θυμήθηκα ένα οργισμένο άρθρο του βρετανού δραματουργού με τον τίτλο «Αποκλείεται να έχει συμβεί». Τι;
Οι πολλαπλές φρικαλεότητες σ' όλα τα πλάτη της Γης, από τον σφαγιασμό μισού εκατομμυρίου κομμουνιστών στην Ινδονησία το 1965 ως τον διωγμό των Κούρδων της Τουρκίας (που) έφτασε σε επίπεδο γενοκτονίας, απ' τα εγκληματικά πραξικοπήματα στη Νότια Αμερική ως την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και ως την καταστροφή της Αϊτής απ' τον Ντυβαλιέ και τους διαδόχους του. Και αναρωτιέται αν πράγματι οι ΗΠΑ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ενέπνευσαν, επιδότησαν, υποστήριξαν και ενίσχυσαν όλα αυτά, και γιατί κανείς δεν μιλά γι' αυτά.
Ο ίδιος δίνει την απάντηση. Επειδή η «εγωλατρική» Αμερική έχει τη δύναμη και, με τη δύναμή της, επιβάλλει σιωπή στους άλλους.
Πρόσφατα, ο Πίντερ έγραψε: «όταν άκουσα τον Μπους να λέει "...εκ μέρους όλων των ανθρώπων που αγαπούν την ελευθερία θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία...", αναρωτήθηκα πως θα μοιάζει ο άνθρωπος που μισεί την ελευθερία».
Σκληρή γλώσσα από τον πιο προβεβλημένο εκπρόσωπο της αγγλικής δραματουργίας του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα, ο οποίος «αποκαλύπτει το βάραθρο μέσα από τη μωρολογία της καθημερινότητας και παραβιάζει τις πύλες για να εισέλθει στους κλειστούς θαλάμους της καταπίεσης». (Οι χαρακτηρισμοί είναι της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας)
K.T.