Ο ευρωπαϊκός Τύπος

H αντίδραση στην απειλή της γρίπης
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2005 08:27
A- A A+

Την «πλήρη αναστροφή» της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την υπόθεση εντοπισμού του ιού της γρίπης των πτηνών στη Ρουμανία επισημαίνει η γαλλική Le Monde.

Οπως εξηγεί η εφημερίδα, οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές παραδέχθηκαν ότι όντως εντοπίστηκε η νόσος στη βαλκανική χώρα, ενώ μια μέρα νωρίτερα «καθησύχαζαν τους πάντες για την κατάσταση στη Ρουμανία».

Στην ίδια αλλαγή στάσης στέκεται και η De Standaard στο Βέλγιο, η οποία προχωρεί σε παραλληλισμούς με την αντίδραση την περίοδο της νόσου των τρελών αγελάδων. «Και τότε», γράφει η εφημερίδα, «αρχικά μας είχαν πει ότι όλα ήταν υπό έλεγχο».

«Εκαναν λάθος» είναι ο σχετικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής Frankfurter Rundschau. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι αρχικά δόθηκε το σήμα πως όλα είναι εντάξει, για να έρθει στη συνέχεια το ανησυχητικό πόρισμα περί της ύπαρξης του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη φύση του θέματος, αυτή η συγκεχυμένη πολιτική πληροφόρησης δεν αποτελεί καλό οιωνό. Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την απειλή της πανδημίας έχει πληγεί», εκτιμά η εφημερίδα.

Αντίθετα, η επίσης γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung υποβαθμίζει την απειλή που συνιστά ο ιός. «Ο εντοπισμός της νόσου στην Τουρκία δεν πρέπει να οδηγήσει σε επιδρομές στα φαρμακεία. Ο ιός εξακολουθεί να είναι ιός των πτηνών», γράφει η εφημερίδα που προσθέτει ότι δεν υπάρχει λόγος στην παρούσα φάση να προκαλεί πανικό το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού ώστε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η ελβετική Les Temps, πάντως, διαπιστώνει μια «απτή απειλή» για την Ευρώπη. Για την εφημερίδα «δεν είναι θέμα του αν, αλλά του πότε θα εκδηλωθεί μια επιδημία της νόσου», σε ένα σενάριο που ούτε ο Χίτσκοκ δε θα φανταζόταν.

Βία στον Καύκασο

Την ανάγκη ανεύρεσης από τη ρωσική κυβέρνηση μιας πολιτικής λύσης στον Καύκασο επισημαίνει η Berliner Zeitung στη Γερμανία, αναφερόμενη στις εξελίξεις στην πόλη Ναλτσίκ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πολιτική εξουσία και οι οικονομικοί πόροι διανέμονται μεταξύ των μελών των ισχυρών τοπικών ομάδων, οδηγώντας σε κακή οικονομική διαχείριση και διαφθορά.

Στη βάση αυτής της διαπίστωσης η εφημερίδα του Βερολίνου συνιστά την αναθεώρηση της απόφασης της ΕΕ να χορηγήσει 20 εκ. ευρώ σε πρόγραμμα ανάπτυξης των περιοχών του Καυκάσου.

«Η επένδυση στην ανοικοδόμηση της περιοχής είναι μάταιη εφόσον η ρωσική ηγεσία δεν προτίθεται να αναζητήσει πολιτική λύση στα προβλήματα του Καυκάσου», εξηγεί η Berliner Zeitung.

Η Tribune de Geneve, γράφει ότι οι επιθέσεις στη Ναλτσίκ αποτελούν μια «σαρωτική ήττα» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την πολιτική του. Μπορεί η εντολή να πυροβολείται όποιος προβάλλει ένοπλη αντίσταση να έχει την υποστήριξη των κατοίκων, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχει αποδώσει μέχρι τώρα καρπούς, σημειώνει η εφημερίδα.

Η αυστριακή Der Standard, τέλος, συμφωνεί ότι οι επιθέσεις στη δημοκρατία Καμπαρντίνο – Μπαλκάρια είναι συμβολικές της «λανθασμένης απάντησης» του Κρεμλίνου στο πολιτικό αδιέξοδο του Καυκάσου. «Όσο περισσότερο προσπαθεί ο Πούτιν να δέσει στο άρμα του τον ασταθή Καύκασο, τόσο μοιάζει να χάνει τον έλεγχο», παρατηρεί η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει με την πολιτική του να οδηγεί στη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών ισλαμιστών της περιοχής.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή