Το σύνδρομο Capgras, το οποίο έλαβε την ονομασία του από το Γάλλο ψυχίατρο Ζοζέφ Καπγκρά, ο οποίος το διέγνωσε πρώτος το 1923, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής νομίζει ότι ο σύζυγος, ο φίλος του ή ο αδελφός του έχει αντικατασταθεί από έναν απατεώνα. Ότι ένας ξένος, κάτι σαν σωσίας, έχει πάρει τη θέση του συγγενικού ή φιλικού προσώπου. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μια ατυπική περίπτωση του συνδρόμου όπως λένε οι ειδικοί.
Υπάρχει όμως και η τυπική περίπτωση κατά την οποία η αυταπάτη αυτή αφορά τον ίδιο τον εαυτό του ασθενούς. Στα ιατρικά χρονικά έχουν καταγραφεί δύο τέτοιες περιπτώσεις. Μίας 68χρονης γυναίκας στη Νέα Ζηλανδία το 1968, και μιας 77χρονης το 1989, οι οποίες κοιτώντας τον καθρέπτη έβλεπαν έναν ξένο αντί για το πρόσωπό τους.
Πρόσφατα μια νέα περίπτωση είδε το φως της δημοσιότητας με ένα 78χρονο ασθενή ο οποίος κοίταζε τον εαυτό του στον καθρέπτη και δεν τον αναγνώριζε.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουρ, με επικεφαλής τη δρ. Καπουσίν Ντιάρ-Ντετέφ, που έκαναν τη δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Neurocase», σύμφωνα με το Live Science, χορήγησαν αντιψυχωσικά και ηρεμιστικά φάρμακα στον ασθενή και μετά από τρεις μήνες θεραπεία μπορούσε να κοιτά τον καθρέπτη και να βλέπει τον εαυτό του και όχι κάποιον άλλον.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασθενής ανέφερε ότι έβλεπε ένα «δίδυμό» του άνθρωπο που είχε την ίδια εξωτερική εμφάνιση με αυτόν ακόμα και τα ίδια ρούχα, ωστόσο αυτό δεν τον αναγνώριζε ως τον εαυτό του, αλλά τον έβλεπε ως κάποιον άλλον.
Ο ασθενής συζητούσε με αυτόν τον «ξένο» στον καθρέπτη κανονικά και μάλιστα του πήγαινε και φαγητό. Όμως όταν αυτό συνέχιζε άρχιζε να εκνευρίζεται, καθώς ένιωθε ότι ο «ξένος» ήταν παρών παντού, ακόμα και στο μπάνιο. Έτσι άρχισε να μαλώνει μαζί του ώσπου είπε στην κόρη του ότι ο εν λόγω «ξένος» έχει γίνει πολύ επιθετικός απέναντί του και αυτή θορυβήθηκε και τον πήγε για εξετάσεις.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν έχει καταστεί σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν το τυπικό σύνδρομο Capgras, το οποίο έχει ομοιότητες αλλά και διαφορές με την προσωποαγνωσία, η οποία είναι μια σχετική νευρολογική πάθηση και στην οποία οι ασθενείς αδυνατούν να αναγνωρίσουν τα οικεία πρόσωπα. Σύμφωνα με τους Γάλλους γιατρούς που ασχολήθηκαν με την περίπτωση του ασθενούς, η ατυπική μορφή του συνδρόμου Capgras είναι όπως δείχνουν εξαιρετικά πολύπλοκη και πιθανότατα να οφείλεται σε βλάβη που έχουν υποστεί οι εγκεφαλικοί νευρώνες.