Ο μεγάλος φόβος των επιστημόνων είναι να μεταλλαχθεί ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών και να περάσει στον άνθρωπο, ο οποίος στη συνέχεια θα τον μεταδίδει στο περιβάλλον του.
Σήμερα, εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα, αλλά καλό είναι όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία πανδημία, η οποία θεωρούν ότι θα επισκιάσει το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο γνωστό και ως SARS.
Περισσότερο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι εργάζονται σε πτηνοτροφικές μονάδες, καθώς μπορεί να προσβληθούν ευκολότερα από κάποιο μολυσμένο πτηνό, παρότι η πιθανότητα λοίμωξης είναι πολύ μικρή.
Αξίζει να γνωρίζουμε ότι η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται από αυτά στον άνθρωπο μέσω του σάλιου τους, των περιττωμάτων τους και των ρινικών τους εκκρίσεων.
Με δεδομένο μέχρι στιγμής, ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστικός προς το παρόν, αλλά επισημαίνει ότι περίπου ένας στους δύο από αυτούς που μολύνονται και εκδηλώνουν την ασθένεια, καταλήγουν. Συνολικά έχουν καταγραφεί 116 κρούσματα της νόσου των πτηνών στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι άνθρωποι που μολύνθηκαν εμφάνισαν συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η μυαλγία, αλλά και μολύνσεις στα μάτια. Εμβόλιο που θα προφυλάσσει από τον μεταλλαγμένο ιό των πτηνών ο οποίος θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει ακόμα παρασκευαστεί, παρά τον αγώνα δρόμου στον οποίο άρχισαν να επιδίδονται μεγάλα πανεπιστημιακά εργαστήρια και φαρμακευτικές εταιρείες.
Μια κοινή συνήθεια το πλύσιμο των χεριών αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση ιώσεων και γρίπης κάθε μορφής.
Η συμβουλή αυτή ως βάση της πρόληψης υιοθετείται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος προχωρά ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας ότι και η τακτική χρήση διαλύματος από οινόπνευμα μπορεί να προφυλάξει τους ανθρώπους που σε πρώτη φάση έρχονται σε άμεση επαφή με τα πτηνά.
Αλλα μέτρα προφύλαξης είναι αυτά που συνήθως υιοθετούνται για το σύνολο των μορφών της γρίπης και έχουν να κάνουν με τον καλό εξαερισμό των χώρων, την αποφυγή του συγχρωτισμού, καθώς και την προληπτική χρήση αντιγριπικού εμβολίου.
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι το υπάρχον αντιγριπικό εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τη γρίπη των πτηνών, αλλά από τα ήδη γνωστά στελέχη ιών της γρίπης, τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Ετσι, οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι καρδιοπαθείς, ασθενείς με χαμηλή άμυνα του οργανισμού αλλά και όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία καλό θα ήταν να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο.
Οσον αφορά τα αντιϊκά φάρμακα τα οποία είναι αποτελεσματικά σε περίπτωση που κάποιος εκδηλώσει συμπτώματα γρίπης, οι γιατροί εκτιμούν ότι θα είναι ωφέλιμη η χρήση τους μόνο σε περίπτωση που κάποιος ασθενήσει.
Τα φάρμακα αυτά δεν ενδείκνυνται προληπτικά εξηγούν, και παράλληλα εκφράζουν φόβους ότι θα είναι τόσο αυξημένη η ζήτησή τους μέσα στον επόμενο χρόνο για καθαρά ψυχολογικούς λόγους που οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα προλαβαίνουν να τα παρασκευάζουν.
Πηγή: AΠΕ