Αναπτυξιακό πρόγραμμα στήριξης για τα νησιά στο τραπέζι της σύσκεψης για το προσφυγικό

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 17:30
UPD:18:45
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη για το προσφυγικό.

A- A A+

Στην ανάγκη εκπόνησης ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος στήριξης για τα νησιά στάθηκε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ανάβει το «πράσινο φως», όπως δήλωσε η ίδια μετά το πέρας της σύσκεψης.

«Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να συνδράμει ώστε να μπορέσει να εκπονηθεί ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στήριξης για τα νησιά τα οποία επιβαρύνονται τόσο πολύ τους τελευταίους πέντε μήνες», ανέφερε η κ. Καλογήρου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ότι «ο κ. Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα και θα εκπονηθεί για τις δύο Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου».

«Στην τετράωρη συζήτηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό, το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε όλοι ήταν ότι η ένταση του προβλήματος μας έχει όλους ξεπεράσει. Δεν είναι πλέον η στιγμή για ευχολόγια ούτε για καλές προθέσεις. Αυτές θα πρέπει να αποδειχθούν με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες ουσιαστικές παρεμβάσεις και θεσμικές, όπου χρειάζεται», δήλωσε η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου.

Η κ. Καλογήρου είπε ακόμη, ότι εκτός από την τεράστια ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, υπάρχει και το πολύ σοβαρό ζήτημα της επιβάρυνσης των νησιωτών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, «επομένως προσδοκούμε πάρα πολλά από αυτό το ειδικό πρόγραμμα στήριξης».

Ανέφερε ότι αυτές τις μέρες αναμένει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης ενόψει Χειμώνα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο.

Επισήμανε τέλος ότι μπροστά στο επείγον του ζητήματος, «η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν μπορεί να στέκεται άλλο εμπόδιο για να έχουμε έργα και ουσιαστικές παρεμβάσεις».

Στην τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, ενώ ανέφερε ότι η Πολιτεία αιφνιδιάστηκε και το μεγάλο βάρος το σήκωσαν τοπικές κοινωνίες και Εκκλησία.

Στην ανάγκη συντονισμού νησιών – κυβέρνησης στέκονται οι δήμαρχοι Λέσβου και Σάμου

Οι δήμαρχοι αναλαμβάνουν τον τοπικό συντονιστικό ρόλο στα νησιά, σύνδεσης των υπηρεσιών που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα, τους χώρους φιλοξενίας, την Αστυνομία, το Λιμενικό και τα Νοσοκομεία, ενώ «αυτοί υπάγονται και συνεργάζονται με τον συντονιστή της κυβέρνησης, οπότε θα υπάρχει άμεση επικοινωνία και τα προβλήματα που δημιουργούνται θα τα λύνουμε το συντομότερο», ανέφερε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μετά τη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Επισημαίνοντας, ειδικά για τη Λέσβο το ζήτημα της ύπαρξης άταφων νεκρών, λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου, και προσέθεσε «αυτές οι αποφάσεις θα λαμβάνονται άμεσα, θα δρομολογούνται διαδικασίες εκτάκτου, όπως αυτές που τώρα βιώνουμε στα νησιά». 

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, είπε ότι στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ετέθη το ζήτημα του συντονισμού των πέντε νησιών και της κυβέρνησης και ανέφερε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί: «είμαστε 1.000 μέτρα από την Τουρκία, με 5.000 μερίδες φαγητό την ημέρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τζίρο 3.500.000 δολαρίων από την άλλη πλευρά».

Προσέθεσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε και το πώς οργανώνονται τα hot spots, ποιες μνημονιακές υποχρεώσεις πρέπει να ελαστικοποιηθούν ώστε να μπορέσουν να προσληφθούν άνθρωποι ως προσωπικό υποστήριξης, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα εκπόνησης ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εντός πλαισίου ΕΣΠΑ που θα περιλαμβάνει τα πέντε νησιά πρώτης γραμμής.

Σε ό,τι αφορά το εκτιμώμενο αναγκαίο προσωπικό έκανε λόγο για ενίσχυση του Λιμενικού με 25 άτομα, ενίσχυση της Αστυνομίας με επίσης 25 άτομα, «που θέλουν και εκπαίδευση -γιατί ένα μηχανάκι που χρειάζεται, εμείς το πήραμε, κατά παράβαση των κανονισμών-, και τουλάχιστον 15 άτομα στον Δήμο».

«Η Σάμος δεν έχει αστικό βάθος. Οι δύο πόλεις της έχει από 5.000 κατοίκους η κάθε μία. Αν δείτε την αναλογία, οι 5.000 πρόσφυγες που είναι σήμερα στο νησί αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο ανθρωπισμός έχει σαφές περιεχόμενο, δεν έχει μια σαφή έννοια, έχει αρμοδιότητες, πόρους και έμψυχο δυναμικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός τους ανέφερε πως «κάμπτονται οι μνημονιακές υποχρεώσεις, μας διαβεβαίωσε πως μπορεί να υπάρχει εξαίρεση στη διαπραγμάτευση, όπως επίσης θίχτηκε και το θέμα κάμψης των κανόνων για τον ΦΠΑ, εδώ μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με βάση το προσφυγικό, ως αίτημα για την κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση της νησιωτικής Ελλάδας».

Επισήμανε ότι τις τελευταίες 4 ημέρες πέρασαν στα νησιά το 51% του συνόλου των αφιχθέντων της περσινής χρονιάς και προσέθεσε την εναντίωσή του στην χωροθέτηση του hot spot σε μακρινή και απομονωμένη θέση.

«Οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν θάλασσα, να βλέπουν το καράβι να έρχεται, άρα το hot spot πρέπει να είναι στις παρυφές του αστικού ιστού, με συγκεκριμένο τρόπο πλήρους υποστήριξης και όχι μόνο για μια στέγη» είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκε και η παροχή καθεστώτος ειδικής προστασίας στους Σύρους, «η οδηγία 2001 του 55 που αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση», και προσέθεσε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε συντονισμένα και με τακτική συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου κάθε 20 ημέρες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή