Την άμεση απόσυρση του άρθρου 31 του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, στο οποίο γίνεται λόγος για τον τρόπο έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης με επιστολή του στους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκτιμά ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ο θεσμός που θα έχει τον ουσιαστικό ρόλο στο ζήτημα του σχεδιασμού και της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΚΕΔΕ εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις της για το εν λόγω άρθρο, οι οποίες εστιάζονται στα παρακάτω σημεία:
-
Εκτός των προϋπαρχόντων γνωμοδοτήσεων, καταργείται η τελική έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου των Περιφερειών, η οποία αντικαθίσταται ως υιοθέτηση του προτεινόμενου σχεδίου ΠΕΣΔΑ.
-
Προτείνεται στο σχέδιο νόμου η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με τελική έγκριση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την έκδοση σχετικής ΚΥΑ.
«Η πρόταση αυτή», υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης, «μας βρίσκει καθ΄ ολοκληρία αντίθετους, αφού δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό σύστημα ελέγχου της κεντρικής εξουσίας απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, «στο μείζον και ευαίσθητο ζήτημα του σχεδιασμού και της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπου το βάρος της υλοποίησης καλείται να φέρει η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, η πολιτεία θέλει να έχει τον τελικό λόγο, αφαιρώντας τη δυνατότητα και επί της ουσίας την αρμοδιότητα από τους δήμους να έχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση τόσο του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησής του».
Παράλληλα, ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι η προαναφερόμενη νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται σε αντίθεση και με το αναρτημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο προβλέπει αυξημένο ρόλο στους Δήμους και βεβαίως την αναγνώριση του δικαιώματος του σχεδιασμού και την υλοποίησή του.
Ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι η ΚΕΔΕ έχει επεξεργασμένες προτάσεις για το σύνολο του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και καλεί τα συναρμόδια υπουργεία «να συνδράμουν, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, στην δρομολόγηση βιώσιμων λύσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα».
«Με βάση τα παραπάνω», καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «ζητούμε την άμεση απόσυρση του επίμαχου άρθρου, του οποίου δεν είχαμε γνώση και για το οποίο δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με την ΚΕΔΕ κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά αποκλειστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση».