Νεοάστεγος εναντίον νεόπτωχου

Ο «Κάτω Παρθενώνας», από το ΚΘΒΕ, στη Μονή Λαζαριστών
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015 09:05
UPD:01/11/2015 22:32
A- A A+

Εμπνευσμένο από την οικονομική κρίση, ένα έργο, στο οποίο η πραγματικότητα και η φαντασία συγκρούονται στην Ελλάδα του σήμερα, η κωμωδία του Μηνά Βιντιάδη, «Ο Κάτω Παρθενώνας», παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία του Περικλή Χούρσογλου, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών.

Μια παρτίδα συγκρούσεων και αποκαλύψεων

Σε αυτό το δράμα …σκέτη κωμωδία για την Ελλάδα της κρίσης, ο Κάτω Παρθενώνας είναι ένας μικρός «οικισμός» κάτω από την Ακρόπολη, όπου ζει, μαζί με άλλους, ο «Νεοάστεγος», ένας από τους δυο βασικούς ήρωες του έργου. Για να ζήσει, πουλάει βιβλία, πλένεται σε δημόσιες τουαλέτες και τρώει στα συσσίτια του δήμου και της εκκλησίας. Ο άλλος, ο «Νεόπτωχος», μεγαλοστέλεχος επενδυτικής εταιρείας, ζει στο μοντέρνο διαμέρισμά του, έχει χάσει όλη την οικονομική του δύναμη και βρίσκεται σε απόγνωση. Οι δρόμοι των δυο αυτών ανθρώπων συναντιούνται ένα απόγευμα, και η ζωή τους αλλάζει σε μια παρτίδα συγκρούσεων και αποκαλύψεων.

ANTONIS KYROS

«Αν υπάρχει παράλογο κι αν ξέρουμε τι είναι λογική…»

Ο συγγραφέας του έργου, Μηνάς Βιντιάδης, σημειώνει: «Η Ελλάδα της κρίσης είναι η Ελλάδα του χτες και του αύριο; Η πατρίδα μας; Αυτή που ξέρουμε, που αγαπάμε και αναθεματίζουμε την ίδια στιγμή; Η ίδια είναι. Μόνο οι άνθρωποι αλλάζουν.  Όχι αυτοί που γράφουν την ιστορία, μα αυτοί που είναι η ιστορία. Δυο απ’ αυτούς τους ανθρώπους συναντιούνται ένα απόγευμα. Τυχαία; Αδιάφορο. Ποια είναι η αφορμή; Ούτε αυτό μετράει. Σημασία έχει ότι, για μερικές ώρες, βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλον, σε μια μονομαχία του παράλογου με τη λογική. Αν υπάρχει παράλογο κι αν ξέρουμε τι είναι λογική…

Ο ένας είναι “γιάπι” κι ο άλλος “κλοσάρ”. Πιο σωστά (και πιο ελληνικά…), ο ένας είναι ο “Νεόπτωχος” κι ο άλλος ο “Νεοάστεγος”. Ανάμεσά τους, ένας τοίχος, διάφανος σαν καθρέφτης. Ένα μυστικό και μια αλήθεια. Η πραγματικότητα και η φαντασία. Ποιος είσαι εσύ; Ποιος είμαι εγώ; Ποιοι είμαστε “εμείς” και ποιοι οι “άλλοι”; Όταν πέσει η αυλαία, θα ξέρουμε την απάντηση…».

ANTONIS KYROS
«Ελπίζω η αναλογία να είναι σωστή»

Με τη σειρά του, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Περικλής Χούρσογλου, εξηγεί: «Mια μέρα, ένας γιάπης, που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, ζητάει από έναν άστεγο να τον σκοτώσει. “Κάτω Παρθενώνας”. Ένα παραμύθι, στην Ελλάδα σήμερα. Με το χιούμορ και την ειρωνεία του Μηνά Βιντιάδη. Δεν επιδιώξαμε την “πλάκα”, τη φάρσα. Άλλωστε, το παιχνίδι ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες του έργου είναι ζωής ή θανάτου.

“Γιάπης”, ο Γιώργος Καύκας. “Άστεγος”, ο Νίκος Γεωργάκης. Δύο τελείως αντίθετοι χαρακτήρες. Ο πρώτος, νευρικός, έντονος, γεμάτος αγωνία. Ο δεύτερος, αργός, ελαφρώς μπλαζέ, σιγανός. Αυτήν την αντίθεση δεν απαιτεί το έργο; Ο γιάπης οδηγεί το παιχνίδι στο 1ο μισό, στο 2ο, ο άστεγος.

Άλλες φορές, χρησιμοποιούνται στοιχεία απολύτως ρεαλιστικά και, άλλες, η σκηνοθεσία λοξοκοιτά προς την ποίηση. Ελπίζω η αναλογία να είναι σωστή. Άλλες πάλι φορές, τα ψυχολογικά στοιχεία είναι το κλειδί μιας σκηνής. Φεύγοντας ο θεατής, μακάρι να έχει εισπράξει χαρά, υποκριτική δεξιοτεχνία, το αεράκι μιας φιλίας…».

ANTONIS KYROS
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου, σκηνικά - κοστούμια: Δημήτρης Πολυχρονιάδης, φωτισμοί - βίντεο: Σταμάτης Γιαννούλης, βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Σκυλογιάννη, οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Γεωργάκης (άστεγος), Γιώργος Καύκας (χρηματιστής).

ANTONIS KYROS
Πληροφορίες
Μονή Λαζαριστών - Μικρό Θέατρο: Κολοκοτρώνη 25 - 27, Θεσσαλονίκη, τηλ. κρατήσεων: 2315 200200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 18:00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21:00, Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό θέσεων πλατείας: 13 ευρώ, κανονικό θέσεων εξώστη: 10 ευρώ, εκπτωτικό (φοιτητές, άτομα άνω των 65): 8 ευρώ, ειδικά πακέτα προσφορών: λαϊκές παραστάσεις Τετάρτης και Πέμπτης: γενική είσοδος: 5 ευρώ, ομαδικές κρατήσεις (20 άτομα και άνω, για την ίδια παράσταση): 7 ευρώ, άνεργοι (με την επίδειξη κάρτας ανεργίας): δωρεάν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (με αριθμό θεατών ανά παράσταση, απαιτείται κράτηση θέσης), δάσκαλοι και καθηγητές: 10 ευρώ, πολύτεκνοι: 5 ευρώ, ατέλειες: εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν οι ατέλειες: ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, τμημάτων θεάτρου, δραματικών σχολών, σκηνοθετών, ΑΜΕΑ (γίνονται κρατήσεις θέσεων μόνο για ΑΜΕΑ). Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία ΚΘΒΕ: Βασιλικό Θέατρο (Τρίτη - Κυριακή: 9:30 - 21:30), Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Τετάρτη - Κυριακή: 16:30 - 21:30), Μονή Λαζαριστών (Τετάρτη - Κυριακή: 16:30 - 21:30), καταστήματα Γερμανός, Τράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα APS), ηλεκτρονικά: tickhethour.com. Διατίθεται το πάρκινγκ της Μονής Λαζαριστών έναντι 2 ευρώ, για όλη τη διάρκεια της παράστασης. Υπάρχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και οι αντίστοιχες εξυπηρετήσεις.

naftemporiki.gr

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς