Η χώρα μας δεν έχει τον ιό της γρίπης των πουλερικών. Αυτό αναφέρει σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, με την οποία του ζητεί να προβεί στις ενέργειες εκείνες, ώστε οι όμορες βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ), να άρουν την απαγόρευση που είχε επιβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα στις εισαγωγές πουλερικών και προϊόντων αυτών.
Η Ελλάδα απαντά με διαβήματα διαμαρτυρίας στο εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι τρεις βαλκανικές χώρες. Σε επιστολή του προς του πρέσβεις των τριών βαλκανικών χωρών, ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Αυγουλάς τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των εξετάσεων στην Ελλάδα για τη γρίπη των πουλερικών δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τη λήψη μονομερών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνησή σας εις βάρος της χώρας μου και για αυτό παρακαλώ για την άρση τους».
«Είναι γνωστό σε όλους ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά την οδηγία 92/40/ΕΟΚ και επομένως ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται», σημειώνει ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ στην Ρωσία εντοπίστηκε νέα εστία της γρίπης των πτηνών, στην περιοχή Αλτάι της Σιβηρίας, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. Παράλληλα, στην Οττάβα, συναντώνται οι υπουργοί Υγείας 30 χωρών και εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης ενδεχόμενης πανδημίας της νόσου.
Σήμερα και αύριο εξάλλου συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. με κύρια θέματα τον ιό της γρίπης των πτηνών, τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού τομέα της ζάχαρης Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκος.
Ο αρμόδιος για θέματα Υγείας Επίτροπος της Ε.Ε., Μ. Κυπριανού, θα ενημερώσει τους υπουργούς Γεωργίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ιού της γρίπης των πτηνών και τις σχετικές δράσεις που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως η απαγόρευση των εισαγωγών ζώντων πτηνών από τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ρουμανία, όπου έχουν εντοπισθεί κρούσματα του ιού. Θα συζητηθούν, ακόμη, και άλλα προληπτικά μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη μέλη, όπως π.χ. τα αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας και η εφαρμογή συστημάτων για τον έγκαιρο εντοπισμό του ιού.
Εξάλλου, το Συμβούλιο θα εξετάσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την προώθηση στην αγορά, τροφίμων και συστατικών τροφίμων από γενετικώς τροποποιημένο αραβόσιτο GA21 και MON863. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει απορριφθεί από την Επιτροπή Διατροφικής Αλυσίδας και Υγείας των Ζώων, ενώ έχει προκαλέσει την αντίδραση γνωστών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως η Greenpeace. Η Greenpeace, σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν έχουν γίνει οι σωστοί εργαστηριακοί έλεγχοι για να εξακριβωθεί αν οι συγκεκριμένοι ΓΤΟ είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία, ή όχι, και καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην επιτρέψουν την προώθηση των ΓΤΟ, πρωτού γίνουν περαιτέρω έρευνες από την Ευρωπαίκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων. Επίσης, το Συμβούλιο πρόκειται να εξετάσει και ένα ελληνικό αίτημα, που αφορά την απαγόρευση από την ελληνική αγορά ενός άλλου Γενετικώς Τροποποιημένου Οργανισμού αραβοσίτου, του ΜΟΝ810. Το αίτημα της Ελλάδος, έχει απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος ΓΤΟ συμπεριλαμβάνεται ήδη στους κοινοτικούς καταλόγους τροφίμων και θεωρείται ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία.